Diari Més

Ensenyament

El nombre d'alumnes cau un 80% al Centre d'Estudis Hispànics de la URV

«Abans de la pandèmia vam arribar a tenir uns 120 estudiants xinesos i ara només en tenim 10», explica la directora del CEH Sandra Iglesia

Els alumnes del Centre d'Estudis Hispànics arriben al setembre i marxen el juny de l'any següent.

El nombre d'alumnes cau un 80% al Centre d'Estudis Hispànics de la URVCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d'Estudis Hispànics (CEH) de la URV ha patit una davallada d'alumnes arran de la pandèmia. Concretament, el nombre d'alumnes estrangers ha disminuït un 80% a les aules del CEH. «Ara mateix en tenim molt pocs respecte a abans de la irrupció de la covid, que ens va obligar a anul·lar força cursos els darrers anys», explica la directora del CEH, Sandra Iglesia.

«En el passat hem arribat a tenir 120 alumnes xinesos, però ara només hi ha deu. Tenint en compte com estan les coses a la Xina amb el coronavirus, costarà una mica que aquest mercat es torni a obrir aviat», afegeix. El CEH treballava amb universitats d'Hiroshima (el Japó), però a partir de la pandèmia van deixar de venir estudiants nipons a Tarragona. Aquesta mateixa situació s'ha repetit amb centres dels Estats Units, des d'on arribaven estudiants d'Infermeria, i d'Itàlia. «També han deixat de venir els russos, la situació al seu país no acompanya», afirma Iglesia.

Si bé és cert que els cursos del centre estan oberts per a estudiants de tot el món, la gran majoria provenen de la Xina. I és que els inicis del centre estan molt vinculats al país asiàtic. A finals dels 90, unes professores del Departament de Filologies Romàniques van detectar l'augment de l'interès per l'ensenyança d'espanyol com a llengua estrangera. «Més endavant es va fer un viatge a la Xina per detectar necessitats i, posteriorment, es va crear el Programa Formatiu per a alumnes xinesos, un dels primers d'Espanya. Però no va ser fins al 2013 que el centre es va constituir oficialment», indica Iglesia.

A banda d'aquests cursos de Llengua espanyola, també ofereixen una formació específica de professorat d'espanyol com a llengua estrangera (ELE). Per una altra banda, el Centre d'Estudis Hispànics ha creat un curs de preparació per a la prova de coneixements constitucionals i socioculturals d'Espanya (CSSE), un requisit indispensable per a l'obtenció de la nacionalitat espanyola. El CEH, a banda de ser un centre de docència, també examina. «Fem convocatòries d'exàmens oficials al Diploma de Español como Lengua Estrangera (DELE), així com dels CCSE», comenta la directora del centre.

Cursos per a aprendre xinès

«Al centre, també tenim cursos de xinès, tant presencials com en línia», explica Zhu Rongrong, coordinadora acadèmica i responsable dels exàmens oficials de xinès del CEH. «El 2014 vam signar un conveni amb l'Institut Confuci de Barcelona per a la difusió de la llengua i la cultura del país», afegeix. Rongrong també acompanya els estudiants xinesos que arriben al CEH: «El primer repte se'l troben a l'hora de buscar pis, perquè han de parlar en espanyol amb agències i propietaris, això els provoca cert estrès». La URV, però, els permet passar uns dies a la residència d'estudiants mentre busquen.

«Al final, són joves que surten per primer cop de casa i ho fan ben lluny, però amb el temps s'acaben adaptant», detalla Iglesia. El curs del CEH per a aquests estudiants es divideix en dos semestres. El primer el dediquen a millorar la seva comprensió i expressió oral i escrita en espanyol, mentre que en el segon s'ofereixen dos itineraris: un relacionat amb la llengua i la cultura i l'altre, amb els negocis. «Alguns alumnes volen dedicar-se a la docència o ser traductors i, d'altres, aspiren a treballar en multinacionals on requereixen aquest idioma i el xinès», conclou.

tracking