Diari Més

Universitat

Uns 5.000 alumnes de la URV han fet projectes de servei a la comunitat

El programa d'Aprenentatge Servei els permet col·laborar amb entitats sense ànim de lucre

La URV compta amb 26 titulacions en les quals es poden fer projectes d'Aprenentatge Servei.

Uns 5.000 alumnes de la URV han fet projectes de servei a la comunitatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 5.000 alumnes han desenvolupat projectes per a entitats sense ànim de lucre a través del programa d'Aprenentatge Servei de la Universitat Rovira i Virgili. Aquest programa, que es va institucionalitzar el curs 2011-2012, és una proposta educativa que permet l'estudiant combinar processos d'aprenentatge amb serveis a la comunitat. D'aquesta manera, l'alumne executa un projecte en el marc d'una assignatura o del Treball de Fi de Grau (o de Màster), dins del pla d'estudis, per obtenir crèdits de la seva titulació.

Després de més d'una dècada de vida, l'Aprenentatge Servei ha crescut estenent-se per les diferents àrees de coneixement de la universitat, tal com exposa la tècnica del programa, Avril Lombardi. «Avui dia tenim un total de 26 titulacions en les quals es pot cursar», detalla. Dret, Economia, Educació, Infermeria, Enginyeria informàtica, Arquitectura, Nutrició... L'oferta és molt heterogènia. «L'estudiant pot aplicar a qüestions reals els coneixements adquirits i, alhora, aprendre», explica Lombardi, qui també subratlla «el component social», del programa, per la qual cosa no es pot dur a terme amb qualsevol organització.

«Les entitats també han de tenir en compte que l'alumne està en un procés formatiu», afegeix Lombardi. Enguany, la URV ja registra més de 500 alumnes que s'estan aprofitant d'aquesta possibilitat. Des de la mateixa universitat s'elabora un catàleg de possibles projectes, com el desenvolupament d'una aplicació mòbil per a la gestió de voluntariat tortuga al litoral català per a l'ONG mediambiental GEPEC-dC. Aquesta iniciativa l'està treballant un estudiant del grau d'Enginyeria informàtica, en el marc del Treball de Fi de Grau.

Un altre exemple el posa Nadia Nieto, exestudiant de Pedagogia que durant el curs 2021-2022 va col·laborar amb l'Associació Ceradai a través de l'Aprenentatge Servei. Nieto es va encarregar de trobar evidències per demostrar els beneficis del projecte Cooppel dins dels instituts, el qual consisteix a millorar l'aprenentatge i el rendiment acadèmic dels alumnes de secundària a través de jocs. «Vaig estudiar el cas de quatre alumnes i es va notar l'impacte positiu del Cooppel, sobretot pel que fa a l'actitud i la motivació», comenta Nieto. Dins de l'estudi, a banda de fer seguiment dels estudiants durant tot el curs, va fer tests d'intel·ligència emocional i entrevistes amb la família i els tutors, entre altres.

tracking