Diari Més

Restauració

La preferència pels menús més barats marca el retorn dels àpats d'empresa a Tarragona

Alguns restaurants asseguren que cada cop és més habitual que siguin els mateixos treballadors els qui organitzen i paguen els dinars o sopars

Els restaurants de la ciutat han recuperat el volum de reserves previs a la pandèmia, el del 2019.

La preferència pels menús més barats marca el retorn dels àpats d'empresaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la restauració celebra que, per fi, pot organitzar de nou àpats d'empresa sense restriccions. «Hem tornat a la normalitat, hem recuperat el volum de reserves del 2019, abans de la pandèmia», assegura Javier Escribano, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT). Això sí, la d'enguany serà una celebració més continguda, però no perquè hi hagi menys alegria, sinó perquè els clients estan escollint els menús més econòmics. I és que en temps d'inflació, la gent s'ho pensa dues vegades abans de gastar els seus diners.

Escribano regenta el restaurant La Morada, on ja no es pot reservar taula ni el dia 16 ni el 17 de desembre, «estan plens des de fa dies». En el seu cas, ofereix dos menús, un de 25 euros i un altre de 35: «Ningú ha agafat l'opció cara». Una situació que es repeteix en altres establiments com el Sol Ric: «Oferim dotze opcions, però la gent es decanta pels més barats, que tenen un preu d'uns 35 euros».

Per una altra banda, han notat que «cada cop hi ha més grups de treballadors que organitzen el dinar o sopar pel seu compte i s'ho paguen ells mateixos». Una situació que corrobora el president de l'AEHT, qui afirma que «arran de la darrera crisi, moltes empreses van deixar de pagar-los i, amb el pas del temps, això és més habitual». Aquesta podria ser una altra de les raons per les quals s'ha incrementat la preferència pels menús més barats.

En alguns restaurants, però, els clients han decidit rascar-se una mica més la butxaca. Sobretot, en aquells establiments on s'ofereixen tres menús diferents. «Tenim tres opcions que van dels 35 als 40 euros i molts trien el del mig, pot ser una cosa psicològica», indica Àngel Pérez, un dels propietaris d'El Pòsit. «La gent està agafant els menús més econòmics, nosaltres tenim quatre que van dels 18 als 35 euros i generalment escullen el de 20», confessa Carles Badia, propietari de La Pepita, qui afegeix que «la gent s'està curant més en salut».

Tot i això, molts establiments estan satisfets per com es presenta aquesta temporada i esperen deixar enrere els darrers dos anys de restriccions per la pandèmia. «El passat Nadal teníem més reserves que ara, però a última hora es va anul·lar tot», comenta Isabel Requena, regent del restaurant De Vins. Tot indicava que el 2021 es podria fer els àpats d'empresa amb normalitat, però a principis de desembre, el departament de Salut va desaconsellar la celebració d'aquests per la situació de la covid-19.

«Com a molt es van poder fer un 20% de les reserves que teníem», lamenta Sandra Aris, comercial del restaurant Mas Folch. Aquest Nadal, però, la història és ben diferent. «Sobretot demanen pel dia 16, la segona opció és el dia 2», explica. A més, afirma que els clients prefereixen organitzar un sopar abans que un dinar. El propietari d'El Pòsit afegeix que el dia 23 també el tenen ple: «Al novembre ja teníem els dos complets». «Els dos divendres abans de Nadal són els que més concentració de grups hi ha, la resta dels dies es van omplint a poc a poc», afegeix.

Carles Llobet, gerent del restaurant Arcs coincideix amb Aris, i assegura que «el cap de setmana més fort és el del 16 al 18. Durant la setmana del pont de la Constitució no hi ha ningú i la següent coincideix amb Nadal, quan les famílies es reuneixen». «És una alegria per al sector de l'oci veure que tot torna, en la seva mesura, a la normalitat», celebra Llobet, que remarca que ofereixen menús per a vegetarians i vegans per primera vegada.

Però no tots els establiments estan satisfets amb el volum de reserves que tenen fins ara. Un dels responsables del restaurant Sol Ric comenta que no han arribat als números que tenien abans de la pandèmia, sobretot perquè «els grups són de menys comensals, si abans eren unes 80 persones, ara només són uns 30 o 50 com a màxim. Estem a un 70% del que teníem el 2019». El propietari de La Pepita, reconeix que, tot i que torna a haver-hi molt moviment de gent, «no s'han recuperat les xifres prepandèmia, estem al voltant d'un 75%».

Augmentar o no els preus

«La situació ha millorat molt respecte a l'any anterior, però l'increment dels costos fa que no aquesta campanya no sigui tan positiva», indica Leandre Campabadal, propietari de La Platja. Tot i això, reconeix que han decidit no apujar els preus dels menús per als àpats d'empresa perquè «també has de pensar en la butxaca dels clients, que tenen un límit». En canvi, altres establiments han decidit modificar-los. En el cas de Mas Folch els han incrementat un 10%. «Has de fer un preu adaptat a la situació actual perquè, si no, la gent no vindrà», comenta Javier Escribano. «Aquestes reserves suposen un 25% més de beneficis, però tenint en compte que s'han incrementat les despeses, guanyes el mateix que un cap de setmana normal», diu el president de l'AEHT.

tracking