Diari Més

Equipaments

La Diputació instal·larà plaques solars a la cúpula de la Tarraco Arena

La institució preveu multiplicar per tres el pressupost destinat a la gestió del recinte per tal de millorar-ne la sostenibilitat i l'eficiència energètica

Imatge d'arxiu de la cúpula, des d'on es vol generar energia elèctrica amb fonts renovables.

La Diputació instal·larà plaques solars a la cúpula de la Tarraco Arena PlaçaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona ha tret a licitació el contracte per a redactar el projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques a la cúpula de la Tarraco Arena. L'energia elèctrica que es generarà amb la llum solar anirà destinada a l'autoconsum del recinte. Segons indica la institució, l'objectiu és millorar la sostenibilitat de l'equipament, amb una sèrie d'actuacions l'any 2023. La instal·lació «eòlic-solar» per generar energia elèctrica mitjançant fonts renovables respon a «la necessitat creixent d'eliminar la dependència dels combustibles fòssils» i a «aconseguir la descarbonització del medi ambient», segons es detalla en el plec de prescripcions tècniques. Així mateix, es considera que les plaques solars permetran reduir el consum d'electricitat provinent de la xarxa i, en conseqüència, estalviar.

En aquests moments, la Tarraco Arena necessita 67 kilowatts (kW) de potència elèctrica per al seu correcte funcionament, si bé es pot arribar de manera puntual a pics de consum de fins a 1.200 kWs, que corresponen al funcionament del sistema de climatització. És per això que l'empresa que redacti el projecte haurà de dissenyar una instal·lació que no només cobreixi amb garanties les necessitats bàsiques, sinó també els pics de consum màxims.

Es preveu que les plaques es col·loquin sobre la part fixa de la cúpula metàl·lica del recinte, però també s'estudiarà si és possible instal·lar-ne a la part mòbil. La companyia adjudicatària haurà de presentar plànols detallats per definir amb la màxima precisió possible la ubicació dels nous elements, així com la seva inclinació i orientació, ja que els sectors circulars en què es divideix la cúpula presenten diferents pendents. Addicionalment, caldrà definir els circuits elèctrics per on es transportarà l'energia generada i el sistema mitjançant el qual es connectarà a la xarxa.

La redacció del projecte té un pressupost de licitació de 9.680 euros (IVA inclòs). El termini d'execució i lliurament dels treballs serà de quatre mesos des de la formalització del contracte, encara que es podrà perllongar en funció de les necessitats de la Diputació fins a dotze mesos.

El pressupost es multiplica

La corporació de la Diputació de Tarragona va destinar, durant el 2022, 570.000 euros a la gestió de la Tarraco Arena. En els pressupostos del 2023, es preveu invertir-hi fins a 1.405.000 euros, una xifra que significa un increment del 146,49% entre un exercici econòmic i l'altre.

Segons expliquen fonts de la Diputació a Diari Més, l'augment s'explica per la voluntat de millorar la sostenibilitat del recinte amb la instal·lació de les plaques solars i adaptant el sistema de climatització. Amb tot, s'assenyala que es tracta d'una previsió per a poder complir amb els objectius i que les xifres podrien variar quan es redactin els projectes de les intervencions.

La Diputació va presentar per al 2023 uns pressupostos de 189 milions d'euros. Els comptes posaran el focus en la sostenibilitat mediambiental, la transició energètica, la cultura, les comunicacions i el suport als municipis i al teixit emprenedor. En concret, es destinaran 7,5 milions d'euros als àmbits de la transició energètica i l'acció climàtica.

tracking