Diari Més

L'últim videoclub de Tarragona resisteix encara que cada cop es lloguen menys pel·lícules

El pròxim febrer, l'últim videoclub de Tarragona, situat al carrer Pere Martell, celebrarà 33 anys

Cerón fa gairebé 33 anys que regeix el Videoclub Imperial i ha viscut de primera mà el declivi del lloguer de pel·lícules.

L'últim videoclub de Tarragona resisteix encara que cada cop es lloguen menys pel·lículesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cyber Monday va ser un dia atípic al Videoclub Imperial. La propietària del local, María Pilar Cerón, no estava més de deu minuts sola: ja tenia un altre client entrant per la porta. «És l'efecte del Black Friday. La gent va fer moltes comandes, però de lloguer, res de res», comenta amb un somriure melancòlic. El pròxim febrer, l'establiment del carrer Pere Martell celebrarà 33 anys. És l'últim videoclub de Tarragona. Va néixer el 1990 fruit de l'amor de Cerón amb el seu marit, Àngel Vilà, i la passió compartida pel cinema. «Al principi, això era aclaparador. Cada setmana omplíem les prestatgeries amb les novetats. Avui dia, és un avorriment. Hi ha dies en què no llogues cap pel·lícula; d'altres, una», lamenta la propietària. I és que aquest és el dia a dia al Videoclub Imperial. Cyber Monday va ser un oasi en el desert.

La primera pel·lícula de Pokémon (1998) comparteix moble amb Bullet Train (2022), una de les més recents incorporacions a l'inventari del Videoclub Imperial. Cerón explica que, en l'actualitat, encara que intenta renovar setmanalment l'estoc, les novetats arriben amb comptagotes perquè les mateixes productores opten per estrenar els films a Internet en lloc de treure'ls en format físic.

«Netflix, Amazon, HBO i les grans plataformes ens han matat», assevera la propietària. «Si sortint de la pandèmia la cosa estava malament, ara està pitjor. El vídeo ja no funciona», afegeix Vilà. «Només ens queden els grans amants del cinema, que venen a buscar dos o tres títols per passar el cap de setmana», remata Cerón. Ni tan sols Walt Disney continua proveint d'hores d'alegria i d'entreteniment els clients del matrimoni.

El llançament de Disney+ ha deixat en la penombra els films d'animació que tan populars havien arribat a ser. Vin Diesel, Bruce Willis i Dwayne Johnson són les estrelles que conformen el passeig de la fama honorífic del videoclub. Els films d'acció, suspens, por i intriga són els pocs que, encara, permeten generar beneficis.

Fa anys que el negoci va deixar de ser rendible per al matrimoni, però, estoics, Cerón i Vilà es neguen a rendir-se. «Aguantem perquè ja falta poc per jubilar-nos. Què hem de fer ara?», argumenta la propietària. Tampoc volen deixar enrere el local que tenen en propietat on han viscut tantes anècdotes.

«El lloguer de pel·lícules està en el seu mínim històric, però què hi poses, aquí? En què puc invertir ara? Què faig jo si estan tancant locals arreu i de tota mena?», reflexiona Cerón. Al mateix carrer Pere Martell, just al costat d'on sobreviu el Videoclub Imperial, va haver-hi un local buit durant més de tres anys fins que algú es va decidir a llogar-lo.

Vilà es jubilarà el 2023 i Cerón encara no té clar què farà. «Ja veuré si continuo el negoci o no. De moment, aguanto perquè visc el cinema, però arribarà el dia en què ja n'hauré tingut prou i abaixaré la persiana. Ja he cotitzat prou anys», conclou.

tracking