Diari Més

Tecnologia

Els robots es fan un lloc entre els cambrers dels restaurants de Tarragona

El The Cube i el Sapporo, a la capital, i El Pòsit, a Cambrils, els utilitzen per descarregar de feina els treballadors i millorar l'atenció al client

En Michi és el robot que ajuda la plantilla de The Cube Day, al carrer dels Castellers de Tarragona.

Els robots es fan un lloc entre els cambrers dels restaurants de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tequeños i les arepas són dues de les especialitats de The Cube. Qui decideixi degustar la cuina veneçolana en qualsevol dels locals que regenta Pablo Joaquín Rosas es trobarà, però, amb una sorpresa. Si bé una persona li prendrà nota, serà en Michi l'encarregat de portar-li el plat a taula. Es tracta d'un robot cambrer model Bellabot amb rostre felí. La situació es repetirà si s'opta per dinar al restaurant Sapporo de la plaça de les Corts Catalanes. També, a El Pòsit, a Cambrils. Rosas va adquirir el robot vuit mesos després d'obrir el seu primer restaurant a Tarragona, The Cube Day. «Vaig pensar que ajudaria els meus cambrers», afirma. I és que encara que els prejudicis diguin el contrari, Rosas assegura que el robot neix amb la intenció de facilitar la feina als restauradors i no d'estalviar-se llocs de treball.

«Si estic fent un còctel o explicant-te la carta, Michi pot treure el menjar perquè no perdi calor –se li estableix una ruta predeterminada que recorrerà, però s'aturarà si detecta un obstacle–. D'aquesta manera, podem oferir un tracte més exquisit als clients», justifica Rosas.

El mateix argument regna al restaurant japonès Sapporo. Quan va inaugurar el seu segon local a la ciutat el passat juliol, Bellabot va ser el seu nou fitxatge. «El robot, per si sol, no sap res. El servei el fan els cambrers. La màquina només porta els plats», defensa la seva propietària.

Àngel Pérez és un dels propietaris i director comercial del grup El Pòsit. L'octubre del 2021, el seu equip va apostar per la introducció d'autòmats al servei perquè considerava que suposaria un benefici per a la salut dels treballadors.

«Vam fer un càlcul i vam concloure que un cambrer camina al local de Cambrils uns 200 quilòmetres cada mes. Al dia, havia de carregar més de 300 quilos de plats i gots. Això suposava baixes, mals d'esquena... Amb el robot, el problema ha desaparegut», detalla Pérez.

El director comercial de El Pòsit comenta que el Bellabot també permet descongestionar la cuina i que el cambrer centri els seus esforços a atendre el client. Si no s'ha instal·lat també al restaurant que el grup té al Serrallo és perquè el robot tindria dificultats per moure's per l'espai. «Nosaltres continuem amb la mateixa plantilla. No hem pensat a substituir ningú», afegeix.

Un reclam publicitari

Tant Pérez com Rosas coincideixen en considerar el Bellabot com un gran reclam per atreure els potencials clients. El xef veneçolà fins i tot explica que s'està plantejant adaptar-lo perquè l'ajudi a repartir fullets publicitaris per l'avinguda Catalunya.

Amb tot, les seves innovacions no han estat exemptes de crítica. «Al començament, hi havia gent que deia que no vindria perquè no vol que l'atengui un robot. Entre un 5 i un 10% de les persones que l'han vist, l'han criticat», assenyala el director comercial de El Pòsit. El mateix percentatge de respostes negatives s'ha trobat el propietari de The Cube.

El pensament majoritari, però, sembla ser més que positiu. «Molta gent ve a veure el Michi i li fan fotos», expressa Rosas. L'únic aspecte negatiu que té el robot, en paraules del veneçolà, és que, si no se li posa el «mode estable», pot desestabilitzar-se en baixar rampes i, aleshores, llençar menjar.

tracking