Diari Més

Municipal

L'equip de govern de Tarragona treballa en un pressupost de contenció per al 2023

Les inversions aniran destinades als projectes dels Next Generation i la instal·lació de plaques solars a les instal·lacions municipals

Façana de l'Ajuntament de Tarragona.

Ajuntament de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona treballa en l'elaboració d'un pressupost de contenció per als comptes de l'any vinent com a conseqüència de l'increment de la despesa energètica, dels sous dels funcionaris, dels interessos bancaris i dels contractes municipals indexats en l'IPC. «En total representa pagar 15 milions d'euros més en tots aquests increments de costos. Una xifra que condiciona les polítiques pressupostàries de l'Ajuntament», assegura el conseller Jordi Fortuny.

L'increment dels sous dels funcionaris representa un 5%, la qual cosa significa un augment de 2.850.000 euros respecte 2022, mentre que els costos energètics s'han disparat el doble. «Passarem de pagar 3,5 milions a 7 milions», afegeix Fortuny.

L'Equip de govern fa temps que està treballant amb unes xifres econòmiques gens favorables.«Aquest fort increment de despeses no s'ha pogut compensar amb un increment proporcional dels ingressos a través de la pujada d'impostos, ja que els mateixos afectarien a la població en general i a la riquesa de persones i empreses de Tarragona, que des de l'any 2020 estan patint els efectes d'una greu crisi que no poden veure empitjorada per un increment excessiu de la seva càrrega fiscal», ha remarcat Fortuny.

Per això, l'Ajuntament de Tarragona està elaborant un pla de contenció que permeti afrontar aquesta situació sense perjudicar els serveis bàsics dirigits a les tarragonins. Per aquest motiu el govern s'ha marcat com a objectius racionalitzar la despesa corrent de l'Ajuntament i prioritzar les inversions que a curt termini suposin estalvi energètic.

Paral·lelament, s'està elaborat un pla d'estalvi energètic que consisteix en la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoconsum en edificis municipals. Les més immediates seran a la Caserna de la Guàrdia Urbana, a l'Escola i Llar d'Infants del César August, a l'edifici de la Tabacalera (els mòduls 1 i 2) i la piscina de Riu Clar. El cost estimat de la redacció dels projectes (que s'iniciaran d'immediat) és de 15.000 euros. També s'ha previst la instal·lació de plaques solars amb sistemes de bateries al Palau Municipal, a l'Escola i Llar d'Infants del Miracle, a la Tabacalera, al Club de Futbol Campclar i a les escales mecàniques del Palau de Congressos. Així mateix, s'anirà substituint l'enllumenat dels edificis municipals per tipologia LED. Aquest pla d'estalvi energètic s'anirà ampliant paulatinament a la resta d'instal·lacions esportives, educatives i edificis públics.

Una de les mesures que s'aplicaran per contribuir a l'estalvi energètic és el control del més eficient dels sistemes de climatització a les instal·lacions municipals.

Inversions previstes

Les inversions previstes per al pressupost de l'any vinent se centren en els projectes demanats dels Next Generation. En total, significa una inversió municipal de 9.220.169,82 euros que corresponen als projectes europeus ja concedits.

L'altre eix d'inversions es destinarà a l'impuls en la instal·lació de plaques solars en instal·lacions esportives i la substitució de la il·luminació actual en leds. Un pla que fa temps que s'està desenvolupant però que ara se li donarà més impuls per aconseguir el màxim estalvi energètic. La instal·lació de plaques fotovoltaiques a la caserna de la Guàrdia Urbana, l'Escola i Llars d'Infants del César August, dos mòduls de la Tabacalera i a la piscina de Riu Clar suposarà una inversió de 425.000 euros, però un estalvi de 107.257 euros anuals. Un benefici econòmic que s'anirà estenent a mesura que es vagin instal·lant les plaques a la resta d'edificis i instal·lacions municipals.

tracking