Diari Més

Policial

Desarticulada una organització dedicada a robar encastant cotxes als aparadors

Els delinqüents van llogar una casa a Tarragona que els va servir de base per cometre cinc robatoris a Barcelona i la seva àrea metropolitana

Imatge d'arxiu de la Guàrdia Civil.

La Guàrdia Civil desarticula un grup criminal dedicat a la 'sextorsió'Guàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones en una operació conjunta que ha permès desarticular una de les xarxes més actives a Espanya criades en la «cultura l'allunatge», a la qual atribueixen onze assalts a locals de tot el país, encara que la xifra podria doblar-se.

Així ho han destacat en una roda de premsa el cap de l'àrea central d'investigació de delictes contra el Patrimoni dels Mossos d'Esquadra, el sotsinspector Jonatan Herrera, i el cap del Grup de Delinqüència Organitzada de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de Madrid de la Guàrdia Civil, el tinent Raúl Rico, que han detallat que el dany generat per la xarxa arriba com a mínim a 850.000 euros.

Entre els sis detinguts, que acumulen 235 antecedents policials principalment per robatori, hi ha quatre dels lladres, tots ells de nacionalitat espanyola i originaris dels barris madrilenys de Vallecas i Villaverde, considerats el «bressol» dels allunatges, ja que tots ells s'han «criat» en la «cultura de l'allunatge», segons Rico.

I és que, segons els investigadors, si en els 80 va proliferar la «cultura dels atracadors de bancs», els membres d'aquesta xarxa es van criar als barris madrilenys on es va bressolar la «cultura de l'allunatge», la d'aquells lladres que han optat per encastar cotxes en aparadors per emportar-se objectes de valor i viure amb tots els luxes.

Segons han informat fonts properes al cas, la banda, integrada per persones d'entre 28 i 40 anys d'edat, estava liderada per Mohamed, àlies «Bubu», d'origen marroquí, que és un dels tres detinguts que ha ingressat a la presó preventiva.

Els membres de la xarxa residien en habitatges de Madrid -sense deixar mai registre documental del seu pas per ells, ja que usaven terceres persones sense antecedents per a això- i gaudien d'un alt nivell de vida gràcies als diners obtinguts en els seus cops, ja que freqüentaven restaurants d'alt nivell i vestien roba de marca.

Per cometre els seus robatoris mitjançant el mètode de l'allunatge, robaven vehicles de gamma alta a Madrid i la seva àrea metropolitana -tenien elements d'alta tecnologia d'última generació per poder sostreure'ls-, especialment tot terrenys i vehicles familiars i, un cop doblaven les matrícules, els portaven per tot Espanya per encastar-los en aparadors de comerços, carregar-los i fugir a tot córrer.

La xarxa tenia una gran mobilitat, ja que podien sortir a donar els seus cops unes quatre nits a la setmana, en les quals podien assaltar dos o tres locals, amb preparació prèvia -per exemple visualitzant els locals per Google Street View-, encara que també improvisaven «in situ» i, si per exemple el local ho requeria, no dubtaven a treure un mall per entrar-hi mitjançant el mètode del butró.

En algunes de les seves incursions fora de Madrid, van llogar mitjançant terceres persones una casa a Tarragona, que els va servir de base per cometre cinc robatoris entre el 20 i el 28 de gener a Barcelona i localitats de la seva àrea metropolitana, com Cornellà , Sabadell i Terrassa (Vallès Occidental), on mitjançant l'allunatge van assaltar dos caixers de Bitcoins en centres comercials, un estanc, una empresa de material electrònic i una botiga de roba de luxe al passeig de Gràcia de Barcelona.

D'aquesta manera, obtenien diners en efectiu -als caixers de Bitcoins hi ha euros-, i productes que els receptadores que treballaven amb ells -dos dels quals figuren entre els sis detinguts- podien revendre amb facilitat, amb grans beneficis, com telefonia, tabac o roba de luxe, malgrat que la traguessin a un preu inferior al real.

Aquests cinc assalts en pocs dies a l'àrea de Barcelona van ser els que van propiciar l'origen de la recerca per part dels Mossos, que van crear un grup conjunt amb la Guàrdia Civil en comprovar al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) que la banda robava els vehicles a Madrid i es desplaçaven per tot Espanya.

De fet, a més dels cinc assalts a establiments a l'àrea de Barcelona, a la xarxa se n'hi atribueixen inicialment sis més en altres punts d'Espanya, com Tarragona, Madrid, Albacete, Ciudad Real i Sòria, ja que és un grup modern i itinerant, «que no entén ni de províncies ni de comunitats autònomes», segons Rico.

En els cops que se'ls atribueixen ara com ara, els investigadors calculen que han generat un perjudici econòmic de 850.000 euros: 700.000 pels danys pels allunatges i el robatori de material i 150.000 pel valor dels vehicles sostrets.

Malgrat que de moment se'ls acusa de 16 casos -11 en establiments i 5 en vehicles-, s'investiga la seva participació en 38 casos en total -d'ells 22 establiments i 16 vehicles-, segons els responsables policials.

Els investigadors han subratllat a més que els membres de la xarxa van demostrar una «nul·la empatia» amb la integritat física dels altres, ja que no van dubtar a envestir «sense complexos» un vehicle de la Guàrdia Civil en sentir-se en perill o a circular uns 10 quilòmetres contra direcció a 200 km/h en una autopista a les dues de la matinada en veure's sorpresos per la una patrulla en una àrea de servei.

tracking