Imatge d'un element de senyalització de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona.
CedidaActualitzada 20/11/2022 a les 19:51
La implantació de la Zona de Baixes Emissions a Tarragona cada dia és més a prop. Per tal de descarbonitzar el centre de la ciutat, l'Ajuntament, després de fer la sol·licitud pertinent, rebrà 200.000 euros en concepte d'ajut per part de la Generalitat. Aquests diners serviran per fer difusió de la Zona de Baixes Emissions entre la població, per col·locar elements de senyalització i panells informatius i per al servei d'assistència tècnica.
El 25% del fons anirà destinat, precisament, al servei d'assistència tècnica, que haurà de redactar la documentació relativa a la iniciativa de descongestió de vehicles contaminants al centre. El gruix de l'ajut serà per fer campanyes de comunicació i difusió per tal d'informar i conscienciar a la població. En aquests moments, l'Ajuntament, que ara espera la confirmació definitiva dels 200.000 euros, treballa en la redacció de l'esborrany de l'ordenança que regirà la Zona de Baixes Emissions. Posteriorment, es convocaria la comissió pertinent per desenvolupar-la. Una vegada aprovada, es podran començar a col·locar els senyals pertinents als límits de l'àrea restringida, ja que serà a partir d'aquest moment quan tindrà suport jurídic.
D'altra banda, l'Ajuntament de Tarragona també espera la resolució de concessió de fons europeus Next Generation per al desenvolupament de la Zona de Baixes Emissions, la qual s'anirà implantant de manera gradual. Durant el primer any, tal com va explicar el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig, no s'imposaran sancions als conductors, però s'instal·laran els senyals i panells informatius i es conscienciarà els conductors. Les multes arribaran en un futur mitjançant la detecció de vehicles contaminants no permesos per part de càmeres i agents policials.
La implantació de la Zona de Baixes Emissions és obligatòria per a les ciutats de més de 50.000 habitants, tal com marca la llei de canvi climàtic. A partir d'aquí, els municipis han de determinar l'àrea restringida. En el cas de Tarragona, l'Ajuntament ha definit les seves fronteres en els límits de la Part Alta, els eixamples, els barris marítims, les vies del tren, les avingudes Catalunya, de la República Argentina i de Vidal i Barraquer i el passeig Torroja. Tanmateix, l'equip de govern preveu ampliar en un futur la zona per tal de comprendre també tot l'espai cèntric urbanitzat fins al riu Francolí, on entraria l'Hospital Joan XXIII i el Serrallo, entre altres.
Us penseu que els ciutadans de Tarragona no sabem que totes aquestes mesures corresponen a una estratègia d'una gran màfia? Qui contamina a Tarragona es el complex petroquímic, 10.000 vegades més que els vehicles particulars. Us farem fora de les institucions que esteu podrint contra els ciutadans
Denunciar comentari RespondreRedacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de:
comenseu a cobrar impost de circulacio a bicicletes i patinets d'una vegada i multar tots els que circulen per la vorera.
Denunciar comentari Respondre