Diari Més

Llibres

Senyores i senyors: Vet aquí el clítoris

Isabel Llavoré Fàbregas ha engegat una campanya de micromecenatge per editar un curt d'animació i un llibre divulgatiu sobre el clítoris

Isabel Llavoré és bibliotecària al Catllar.

Senyores i senyors: Vet aquí el clítorisCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Tot va començar perquè la meva germana és llevadora i fa tallers de sexualitat », explica la Isabel Llavoré Fàbregas. «Un dia m'hi vaig apuntar i, en començar la sessió, ens va donar a totes les participants un tros de plastilina. A continuació, ens va demanar que intentéssim modelar el nostre clítoris. Hi va haver moltes mirades de reüll, i cadascuna vam fer el que vam poder. Quan vam mirar el resultat, vaig veure que teníem un problema: una havia fet una boleta, una altra un mini penis, una altra la vulva tota sencera... Vaig pensar que jo mateixa, que tinc 50 anys, com podia ser que no tingués consciència de la forma ni el tamany d'aquest òrgan?».

La Isabel admet que va sortir de la sessió «trasbalsada», que de seguida es va posar a fer recerca per Internet i que es va adonar «que encara ara, el clítoris és un gran desconegut». La Isabel, que és bibliotecària al Catllar, de seguida va imaginar el clítoris com una figureta viva. Amb aquesta idea, l'any 2021 va presentar-se al Concurs de Còmics per la Igualtat organitzat per l'Ajuntament de Tarragona amb una història breu en què el mateix clítoris explica qui és, quina és la seva funció i on s'amaga. El treball va guanyar el primer premi. «A partir d'aquell moment el vaig començar a compartir amb el meu entorn, començant per la meva germana llevadora. De seguida em vaig adonar que el món sanitari hi estava molt interessat, i em feien arribar la idea que podia ser un molt bon suport per als tallers de sexualitat», explica la Isabel. En molt poc temps se li va obrir també una altra perspectiva: «Als llibres de primària s'hi mostra l'aparell reproductor femení amb tot menys el clítoris, l'invisibilitzem». Així, sumant l'entusiasme dels uns i dels altres, la Isabel va decidir donar una vida al seu treball amb un curt d'animació i un llibre titulat El meu nom és clítoris (clito.cat/ @la.clito).

Per tal de fer-los realitat, ha posat en marxa una campanya de micromecenatge (https://www.verkami.com/ projects/33898-el-meu-nom-esclitoris). El període per fer les aportacions ja és obert, i com a recompenses s'ofereixen totebags o calendaris, entre altres.

tracking