Diari Més

Energia

El Govern aposta perquè Tarragona tingui la planta d'hidrogen verd més important de l'Estat

Les empreses petroquímiques de Tarragona ja produeixen hidrogen actualment, però no és verd sinó gris

Poligon petroquímic de Tarragona.

Poligon petroquímic de Tarragona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern català vol impulsar el projecte de la indústria petroquímica per aconseguir que l'any 2025 Tarragona tingui la planta de producció d'hidrogen verd i també d'oxigen més important de l'Estat.

Segons ha indicat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en resposta a una interpel·lació de la diputada d'ERC Raquel Sans, el Govern està disposat a oferir a les empreses promotores de la planta de producció d'hidrogen verd «tot el suport necessari» per materialitzar-ho.

Jordà ha recordat que en les empreses petroquímiques de Tarragona ja es produeix hidrogen actualment, però no és verd -obtingut a partir d'energies renovables- sinó gris, que s'obté a partir de combustibles fòssils com el gas natural o el carbó.

El projecte impulsat per un clúster d'empreses entre les quals es troba Repsol passa per transformar la producció d'hidrogen de gris a verd, tenint en compte que hi ha «una aposta d'alt valor estratègic» de la UE per aquest últim.

La consellera d'Acció Climàtica ha reconegut que el projecte té «febleses» i reptes a superar, i el principal és el de «reduir el cost de producció» i l'altre és el disposar de suficients instal·lacions d'energies renovables.

Com a actius positius, en canvi, Jordà ha esmentat que hi ha nou universitats i vuit centres de recerca que volen que Tarragona compti amb «la vall de l'hidrogen».

Des del mateix partit que el de la consellera d'Acció Climàtica, la diputada d'ERC Raquel Sans ha destacat que el sector petroquímic de Tarragona «està en un punt d'inflexió, de canvi» perquè ha de fer front «als objectius de descarbonització fixats per la UE pel 2050».

«Cal adaptar la indústria amb la màxima celeritat possible, i la seva viabilitat depèn dels canvis que es facin ara», ha apuntat abans d'advertir que cal evitar els discursos amb un «excés de triomfalisme», perquè produir hidrogen verd i oxigen comporta «una despesa d'aigua molt important, i necessitem energies renovables que no tenim».

Raquel Sans ha reconegut que pot generar «certes suspicàcies veure a multinacionals darrere del projecte», si bé «en un context d'emergència climàtica cal prendre decisions importants i moure als gegants de l'energia en la direcció correcta».

Segons aquesta mateixa diputada republicana, en la fase inicial s'invertiran 230 milions en la construcció d'un gran electrolitzador que posteriorment podria augmentar la seva potència, si bé el primer objectiu és que produeixi 4 GW d'hidrogen verd l'any 2030.

tracking