Diari Més

Transport

Mercaderies per l'Interior aposta per utilitzar parcialment les vies d'alta velocitat existents

La solució provisional d'emergència ha rebut el suport unànime del plenari de l'Ajuntament de Tarragona

Imatge d'un tren de mercaderies a l'estació de Tarragona.

La Plataforma Mercaderies per l'Interior de Tarragona, decebuda amb la resposta de la UECedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Mercaderies per l'Interior segueix treballant per aconseguir un futur proper on els trens carregats de mercaderies, moltes d'elles perilloses, no travessin els nuclis poblats de la Costa Daurada. És per això que com a solució provisional d'emergència, elaborada per tècnics de la plataforma, contemplen l'ús parcial de les vies d'alta velocitat existents, tal com ja passa en altres trams del Corredor.

La proposta ha rebut aquesta setmana el suport per unanimitat del plenari de l'Ajuntament de Tarragona, en un gest explícit de força i consens polític des de la capital. El suport de la totalitat dels grups polítics i regidors no adscrits s'articula al voltant de «la necessitat d'una alternativa urgent per desviar el trànsit ferroviari de les mercaderies per l'interior del territori».

La plataforma intentarà dur aquesta mateixa declaració institucional als altres ajuntaments afectats per l'actual planificació ferroviària en un futur molt proper. El text recorda «la multiplicació del trànsit de combois» que implicarà el Corredor Mediterrani i el risc associat d'explosions, incendis o fuites.

La declaració també recull els greuges concrets que tot plegat comporta per a la seguretat, el patrimoni, el medi ambient o el servei de trens de passatgers de Tarragona, i fa esment explícit a la normativa RD 412/2001, que explicita com les mercaderies perilloses «hauran d'utilitzar necessàriament, quan existeixin, línies que circumval·lin les poblacions» afectades, un requisit que l'actual disseny «no compleix».

La plataforma enviarà el text a la Generalitat de Catalunya, el govern de l'Estat i la Diputació de Tarragona per tal que ningú oblidi que cal resoldre un problema de primera magnitud que segueix vigent i sobre la taula.

tracking