Diari Més

Veus que trenquen els silencis

El 22 i 23 d'octubre s'estrenarà al Teatre El Magatzem de Tarragona 'El llarg silenci dels botxins', obra d'Alfons Cama, dirigida per Alberto Barruylle

Alfons Cama i Alberto Barruylle, autor i director de la peça teatral.

Veus que trenquen els silencisGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'octubre de 2020 l'escriptor Alfons Cama (Calonge, 1952), publicava la novel·la El llarg silenci dels botxins (Ed. Trípode). El novel·lista, establert a Tarragona des de fa més de trenta anys, teixia una història en dos plans temporals: el present i el passat, després de la guerra espanyola i l'Holocaust alemany, a la vegada que reflexionava sobre el silenci que van mantenir, per diverses raons, les persones que van viure tots aquells fets. Ara, El llarg silenci dels botxins s'ha convertit en una peça teatral que s'estrenarà aquest mateix cap de setmana a Tarragona.

«Quan vaig publicar el llibre tenia al cap fer una performance del text, però per diversos motius no va ser possible. Passat un temps, vaig decidir buscar algú que m'ajudés a fer realitat aquesta idea, i així és com vaig conèixer el director teatral Alberto Barruylle. Quan va llegir el llibre, em va dir que allà hi havia una obra de teatre, i així és com va començar tot», detalla Cama.

El calongí ha escrit cinc novel·les i un conte infantil, i aquesta és la seva primera incursió com a autor en el món del teatre. Reconeix que haver fet l'adaptació del text «ha sigut tot un repte», però també admet haver-se sentit molt còmode treballant per passar del discurs literari a l'oral.

El resultat, conclou, és una crònica dramàtica que s'articula a través de la veu d'una narradora que ha llegit la novel·la i se sent interpel·lada pel que s'hi explica. Ella mateixa serà qui presenti els personatges, que utilitzant la tècnica del monòleg, aniran explicant les seves vivències, sentiments, pors i descobertes.

L'encarregat de donar forma a tot aquest material és el director xilè resident a Tarragona Alberto Barruylle. «El primer que vaig veure és que el llibre està dividit en 57 capítols, que podrien ser perfectament 57 seqüències d'un guió de cinema i que, per tant, podia tenir la forma d'una crònica dramàtica», assegura.

A partir d'aquí, Barruylle va concloure que, si la novel·la girava al voltant del silenci, la millor manera d'abordar aquesta qüestió seria a través dels monòlegs, textos on les preguntes no tenen resposta. A més, el director ha volgut jugar amb el doble pla entre ficció i realitat, fent que els actors travessin la platea per convertir-se en personatges i viceversa, «en una mena de ficció dins de la ficció». Per tot plegat, afirma, «és una proposta molt novedosa des del punt de vista de l'escena».

Igual que ho fa la novel·la, l'obra de teatre busca interpel·lar l'espectador. Això s'aconsegueix a través del propi text, però també manera directa, amb una pregunta que la mateixa narradora llença a l'aire abans d'acabar. El tercer vèrtex d'El llarg silenci dels botxins és l'Associació ARA Teatre, una entitat sense ànim de lucre que es va reactivar el febrer d'aquest 2022 per tal d'endegar aquest projecte teatral a la ciutat de Tarragona.

L'obra s'estrenarà aquest dissabte 22 a les 20 h., i diumenge 23 a les 19 h. al Teatre El Magatzem de Tarragona. La representació està emmarcada dins del programa de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Tarragona i compta amb la col·laboració d'Òmnium Cultural del Tarragonès. En acabar la representació del diumenge, hi haurà un fòrum obert amb l'autor de l'obra, el director, membres de la Junta d'Òmnium Tarragonès i el públic assistent.

tracking