Diari Més

Urbanisme

El govern proposa reubicar l'antiga Laboral entre els barris de Campclar i Bonavista

Aquesta i altres possibilitats es podran desenvolupar a partir del nou Pla d'Ordenació Urbanística (POUM), que tindrà un procés participatiu transversal

Xavier Puig, conseller de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Tarragona, en la roda de premsa per explicar el document de l'Avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.

El govern proposa reubicar l'antiga Laboral entre els barris de Campclar i BonavistaRoger Freixa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Traslladar el Complex Educatiu –l'antiga Laboral– al descampat que separa Campclar i Bonavista és una de les propostes de futur de l'Ajuntament de Tarragona. Aquesta alternativa, que dependrà de la Generalitat, es podria desenvolupar a partir del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), l'avanç del qual es portarà al plenari la setmana vinent, mentre que el pròxim mes de novembre ja començarà el període de procés participatiu, que pretén involucrar tots els veïns dels barris i agents econòmics, empresarials i industrials per tal de dur-lo a terme de la manera més transversal possible.

L'avanç és l'inici del procediment per tal de tenir el nou POUM, l'aprovació definitiva del qual es calcula que serà el 2024. Tarragona, des de l'any passat, compta amb unes normes urbanístiques temporals, que tenen vigència fins al mateix 2024, després que es derogués el POUM de 2013. El futur pla, tal com exposen des del consistori, té com a finalitat cohesionar la ciutat, omplir de vida el centre i ampliar la zona d'anella verda.

El document recollirà diferents propostes per al creixement de Tarragona, una de les quals serà reservar la zona que separa Campclar i Bonavista, on actualment hi ha uns terrenys de gairebé 50 hectàrees, per donar-li un ús d'equipament educatiu públic amb zones verdes i prop de l'Anella Mediterrània. Concretament, l'equip de govern veu amb bons ulls oferir aquesta possibilitat a la Generalitat perquè traslladi el Complex Educatiu. «Estaria molt més integrat amb la trama urbana i seria accessible a peu, en bici, en bus i en la futura línia tramviària, que hi connectaria. En definitiva, més ben integrat en la ciutat i el territori del Camp de Tarragona», va exposar el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig.

D'altra banda, el POUM recollirà moltes més propostes, com la creació del barri al Pla Parcial-46, a la part de l'Horta Gran entre la T-11 i l'N-340; el PP-9, darrere dels barris de Parc Riuclar, l'Albada i la Floresta; o el Pla de Millora Urbana 21, al marge dret del Francolí, que faria possible el trasllat de la Companyia Logística d'Hidrocarburs (CLH). Aquests sectors de creixement tenen la intenció de cohesionar el centre i Ponent, la qual cosa també es farà mitjançant la creació de carrils bici i l'ampliació de voreres i de zones verdes, així com la proposta d'ubicar l'estació de tren soterrada al sud de l'Horta Gran o el futur tramvia, el qual passarà per dins dels barris de Ponent i arribarà, a través de l'avinguda de Roma, a la plaça Imperial Tàrraco, l'altra alternativa pel que fa a la futura estació de tren.

El POUM també contemplarà la unió del centre amb Sant Pere i Sant Pau amb el PP-5 o cosir Bonavista amb el barri de Buenos Aires amb el PP-6. Alhora, també es mantenen els sectors de creixement PMU-14 (que ocupa els terrenys entre el Col·legi Sant Pau i l'A-7), el PMU-34 del Nàstic, els PMU13a i 13b i el polígon d'actuació de Parcel·les Iborra. «Només amb aquests sectors de creixement s'aconseguiria un volum d'habitatge equivalent a tota la Vall de l'Arrabassada», va explicar Puig, qui calcula que, en l'escenari més optimista, l'any 2050 Tarragona necessitarà 14.000 habitatges per a un màxim de 36.000 ciutadans. Amb els sectors de creixement, la construcció d'habitatges en espais buits o l'ocupació de pisos, Tarragona podria fer front a aquesta xifra, segons assegura el conseller. Pel que fa a l'anella verda, guanyarà 370 hectàrees amb la protecció de diverses zones, com Terres Cavades, la Budellera o Mas d'en Sorder, entre altres.

Procés participatiu

El pròxim novembre començarà el procés de participació de ciutadania del POUM, el qual durarà fins al març, amb la intenció d'informar i implicar veïns, treballadors i diferents agents empresarials, socials, mediambientals i culturals de la ciutat en l'elaboració del POUM definitiu. Durant aquesta fase es posarà en marxa una web (www.tarragona.cat/poum) que centralitzarà tota la informació al respecte. El procés participatiu també comptarà amb tallers sectorials (de mobilitat, medi natural, desenvolupament econòmic, turisme, joventut i altres) i tallers territorials als barris, a banda de recorreguts participatius per diferents espais de Tarragona.

D'aquesta manera, es podrà fer l'aprovació inicial, amb totes les valoracions i, posteriorment, s'organitzaran sessions de retorn per informar a la ciutadania sobre les propostes incorporades a l'aprovació inicial. Després, es calcula que el 2024, arribi l'aprovació del document definitiu.

L'avanç del POUM i el programa de participació ciutadana es votaran al ple extraordinari del pròxim dijous 27. Ahir, va tenir lloc la comissió informativa prèvia, en la qual el PSC va decidir posicionar-se en contra, tal com va anunciar la consellera Begoña Floria: «Aquesta aprovació arriba sense el necessari debat previ ni la consulta prèvia perquè la ciutadania hagués pogut fer aportacions al document. S'ha fet de forma estrictament legal, però sense cap mena de difusió i informació». A més a més, Floria considera que fer el procés participatiu pocs mesos abans de les eleccions municipals no genera el context adequat «de tranquil·litat i reflexió». Al seu torn, Puig va traslladar la seva incomprensió a la negativa socialista, ja que «el procés de participació és el que vindrà ara» i, tal com assegura, existeixen moltes possibilitats que es modifiqui «el dibuix».

PRoposta presentada per l'equip de govern per traslladar el Complex Educatiu.

El govern proposa reubicar l'antiga Laboral entre els barris de Campclar i Bonavista

tracking