Diari Més

Les Festes de Santa Tecla aconsegueixen la participació més alta de la seva història

L'ocupació hotelera ha fregat el 100% els dos caps de setmana de festes

El concert de cloenda a unes celebraciosn

La Catedral s'il·lumina i s'omple de música per acomiadar Santa TeclaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La commemoració dels 700 anys de les Festes de Santa Tecla, en l'any de la represa, ha assolit les millors xifres de la història.I és que, tant a nivell de públic assistent als més de 400 actes com d'agents actius i professionals implicats, les xifres de participació superen les d'edicions anteriors a la pandèmia.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, han fet aquest matí balanç de les festes, les més llargues també de la seva història. L'alcalde ha volgut destacar «la gran implicació i coordinació de tots els departaments municipals, la participació sense precedents de tota la ciutadania així com el paper imprescindible de totes les entitats i agents implicats més que mai en les festes».

L'alcalde també ha assenyalat que «a les entitats i persones actives habituals presents cada any a les festes, enguany s'han afegit més de 600 persones més entre creadors, artistes i intèrprets locals. Ha estat la Santa Tecla del talent local: volíem donar-li visibilitat i ho hem aconseguit».

La consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha afirmat que «hem tingut la grata sorpresa de veure que tots els actes sense excepció han tingut extraordinària resposta i han estat plens i sense incidents».

La consellera Solé ha recordat que Santa Tecla 2022 ha volgut posar èmfasi apostant per la diversificació d'espais i l'ampliació de grans escenaris com la plaça de la Font, l'Anella Mediterrània i la plaça Corsini.

El retorn dels macroconcerts a l'Anella Mediterrània amb Viuda Negra i Barón Rojo i a la plaça Corsini amb Manel i Auxili i Germà Negre, l'Amparito.cat de la mà de la BUMT al Teatre Auditori del Camp de Mart, la Cia Imperfecta al Teatre Tarragona, la Baixada de l'Àliga, les diades castelleres, així com totes les actuacions del Seguici Popular els dies 22 i 23 de setembre amb l'anada i tornada a ofici han estat els actes amb més assistència.

Inauguració i cloenda

L'edició d'enguany va començar elpassat 12 de setembre amb l'espectacle inaugural de Santa Tecla 700, Setembre, a la TAP. Prop de 3.400 assistents van presenciar el tret de sortida de les festes de la mà dels tarragonins Marc Chornet, Roger Conesa i la participació de gairebé dos-cents intèrprets de les arts escèniques tarragonines.

La cloenda de la commemoració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona va comptar amb més de 1.500 espectadors. El dia 25 de setembre a la Catedral es va posar el punt i final a la festa amb dos passis programats del concert Vesperae Tarraconenses, La Catedral del So. Al concert, dirigit per Xavier Pastrana i que estrenava una peça de nova creació dedicada a la patrona composta per Josep Vila, hi van participar cinc corals tarragonines, els solistes Marta Mathéu i Roger Padullés, un grup instrumental de dotze vents, el magnífic orgue de la Catedral i un total de 150 músics i cantaires de la ciutat.

Un altre dels actes destacat va ser El Convit del 700 que va aplegar, el17 de setembre, fins a 650 participants de 21 grups convidats amb bèsties i balls d'arreu dels Països Catalans tot reproduint el seguici tarragoní en una Mostra de Folklore Viu única mai vista abans arreu del país.

Xifres turístiques

A l'oficina de Turisme de la Rambla Nova, el nombre de consultes sobre la programació festiva va representar durant els dies 12 a 25 de setembre més d'un terç (36,36%) i ocupa la primera posició seguit de consultes sobre patrimoni (24,81%). A l'Antic Ajuntament, el volum de consultes sobre les festes va representar un 28,86%, i ocupa la tercera posició, per darrere del plànol monumental (32,6%) i el patrimoni monumental (30,7%).

El volum total de visitants a les oficines d'atenció turística durant Santa Tecla 2022 ha estat de 4.595, gairebé doblant els visitants del 2021 (2.412).

Referent a l'ocupació hotelera, el comportament de la primera quinzena ha estat d'una ocupació del 68%, mentre que la segona es va arribar a una mitjana del 70% amb puntes properes al 100% els dos caps de setmana de festes. Aquest increment s'ha donat en totes les tipologies d'allotjament. Les pernoctacions totals han estat de 60.372.

Per tenir més detall de la repercussió de les festes a la ciutat, l'Ajuntament de Tarragona ha encarregat un estudi d'impacte econòmic.

L'edició d'enguany també ha tingut un gran ressò i seguiment mediàtic. Prop de 70 professionals i fins a 25 mitjans de comunicació locals, nacionals i estatals han cobert els diferents actes entre el 12 i el 25 de setembre, sent les diades castelleres els actes amb més repercussió.

Marxandatge, exhaurit

L'estand de Festes ha venut els productes oficials de les festes i també altres materials relacionats amb aquestes de la mà de fins a 38 entitats de la ciutat que s'han volgut sumar a les festes d'enguany amb els seus productes. El marxandatge oficial ha exhaurit totes les seves existències. Cal destacar que les vendes on line han augmentat també en aquesta edició.

tracking