Diari Més

Mobilitat

L'Ajuntament de Tarragona preveu que el tramvia arribi fins a la Part Baixa i Joan XXIII

El consistori i la Generalitat treballen en la segona fase, que també contempla diferents parades als barris de Ponent

La plaça Imperial Tàrraco esdevindrà l'eix principal de la intermodalitat al centre de la ciutat.

L'Ajuntament de Tarragona preveu que el tramvia arribi fins a la Part Baixa i Joan XXIIICedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tren-tramvia del Camp de Tarragona podria arribar, segons proposa l'Ajuntament, fins a la Part Baixa de la ciutat i fins a l'Hospital Joan XXIII i l'avinguda dels Països Catalans, a Sant Pere i Sant Pau. La creació d'aquests ramals, que connectaran amb la plaça Imperial Tàrraco, que tindrà una major intermodalitat, s'està treballant dins de la segona fase del projecte, la qual permetrà enllaçar Reus i Tarragona aprofitant l'N-340, per on passarà l'eix principal del tramvia, que també pararà a diferents zones dels barris de Ponent. «És important que faci aquest recorregut perquè és per on viu la gent, la qual cosa és fonamental. Si el construïm lluny, aleshores estarà buit i fracassarà», va comentar el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig. L'Ajuntament trasllada la seva satisfacció perquè la Generalitat hagi donat una resposta positiva a les seves al·legacions, les quals pretenien definir un traçat «molt més integrat en el paisatge urbà», segons va indicar Puig.

Pel que fa a la primera fase del tramvia, que connectarà Vila-seca, Salou i Cambrils, la previsió és adjudicar les obres durant el 2023. Aquesta mateixa setmana es va publicar la resolució favorable de l'estudi d'impacte ambiental del projecte.

L'estudi avala un traçat independent de la xarxa d'Adif –la idea inicial– i fer un traçat nou amb ample europeu. Ara, el departament de Territori l'ha d'integrar al projecte constructiu de la infraestructura, que determinarà el sistema de tracció dels combois. El mecanisme, a petició dels ajuntaments, vol evitar una catenària aèria, especialment als nuclis urbans.

Mentrestant, l'administració pública ja treballa en la segona fase, en procés de redacció. «Estem treballant colze a colze per definir-la», assegura el conseller de Territori i Mobilitat sobre un projecte que considera «de vital importància per a les dues principals poblacions del Camp de Tarragona, Tarragona i Reus».

El tramvia passarà per l'N-340 i per l'interior dels barris de Ponent abans d'entrar al centre de la ciutat per l'avinguda de Roma i arribar a la plaça Imperial Tàrraco. «La Imperial serà el nucli de la centralitat i la intermodalitat. Aquí molts usuaris podran agafar la bicicleta o el patinet elèctric aprofitant els carrils bici i els autobusos urbans i interurbans. D'aquesta manera, esdevindrà l'eix central per al desenvolupament del transport públic i sostenible», expressa Puig.

A partir d'aquí, el tramvia continuarà el seu recorregut per la ciutat a través de diferents ramals. D'una banda, arribarà cap a la zona de l'Hospital Joan XXIII i l'avinguda dels Països Catalans. D'altra banda, també permetrà arribar els usuaris a la Part Baixa de Tarragona, on es troba l'estació de trens.

Aquests són els dos principals ramals en els quals l'Ajuntament i la Generalitat treballen, però, tal com apunta el conseller de Territori i Mobilitat, també s'estudia la possibilitat de crear-ne un altre que arribi fins a l'avinguda Catalunya, amb la voluntat d'afavorir la mobilitat als estudiants de la Universitat Rovira i Virgili.

«És una segona fase molt ambiciosa», remarca Puig. El conseller afegeix que «com millors siguin les connexions, més persones es podran moure pel Camp de Tarragona. Aquesta fase suposarà un revulsiu econòmic i sostenible». Alhora, assenyala que s'està treballant a un bon ritme.

Al seu torn, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va destacar el procés participatiu consensuat amb la ciutadania abans de presentar al·legacions: «Tenim molt clar que per aconseguir que el projecte sigui un èxit, el territori l'ha de sentir seu». Ricomà també va expressar que «en clau metropolitana és imprescindible que el Camp de Tarragona disposi d'una xarxa de transport públic que permeti moure's sense dependre del vehicle privat».

Pel que fa a les esmenes al projecte, el mes de maig de 2021, l'Ajuntament de Tarragona va presentar nou al·legacions a l'estudi informatiu i a l'estudi d'impacte ambiental del tramvia. Les propostes van sorgir de tres trobades virtuals per consensuar un posicionament de ciutat a la proposta de la Generalitat.

Els convidats a participar en els tallers van ser experts en l'àmbit ferroviari, així com les entitats integrants al Consell de Mobilitat de l'Ajuntament: federacions de veïns, el Port de Tarragona, la CEPTA, hostalers, comerciants, ONCE, PIMEC i la Universitat Rovira i Virgili, a banda de tots els grups municipals del consistori.

Pel que fa al calendari d'obres, Puig considera que correspon a la Generalitat anunciar dates. A més, destaca que el tramvia serà un element més per al desenvolupament de Ponent, el qual es complementarà amb la creació del barri entre la T-11, l'N-340 i el Francolí, nous carrils bici i zones verdes i l'ampliació de voreres. «L'urbanisme ha de cohesionar els llocs on viu la gent», afirma Puig.

tracking