Diari Més

El consum de substàncies ha augmentat entre les noies joves de Tarragona

Són les conclusions d'un estudi elaborat als instituts i que ha comptat amb la participació dels alumnes de quart d'ESO i de primer de Batxillerat

Belzunegui va presentar ahir els resultats de l'estudi amb la regidora Cinta Pastó i Marisa Cerrillo.

El consum de substàncies ha augmentat en l'últim lustre entre les noies joves de TarragonaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum de substàncies com l'alcohol i el cànnabis ha crescut en els últims sis anys entre les adolescents tarragonines, segons detalla un estudi del doctor Ángel Belzunegui de la URV presentat ahir, basat en tres enquestes efectuades durant els cursos 2015-16, 2018-19 i 2020-21 als adolescents dels centres de la ciutat que cursen quart d'ESO i primer de Batxillerat.

Encara que la tendència general, sense distinció de gèneres, va a la baixa, Belzunegui ha observat que l'auge del consum entre les joves va en paral·lel a un increment del malestar emocional que s'ha traduït, també, en l'ús d'ansiolítics. Si bé un 13% dels nois enquestats va reconèixer consumir habitualment aquest fàrmac, el percentatge s'enfila fins al 23% en el cas de les adolescents, deu punts percentuals per sobre de la xifra registrada l'any 2015. «La societat està bombardejant-nos sobre estereotips físics i mentals. Els nois i les noies són molt consumidors d'Instagram, de TikTok, i la sobreexposició de cossos, fins i tot tractats digitalment, no ajuden a fer que una persona d'aquestes edats estigui bé amb el seu físic», va detallar el catedràtic.

A banda del malestar emocional, Belzunegui va mencionar altres factors de risc com la ideació suïcida, el fet d'haver patit un abús sexual o la «hipòtesi del millor amic». «No és tan important que el pare o la mare consumeixi perquè el noi sigui consumidor com que ho faci el seu amic. La probabilitat es multiplica per tres», va comentar el doctor.

L'enquesta del 2021 va introduir un aspecte que abans no es tenia en compte: l'ús compulsiu d'Internet. El qüestionari plantejava escenaris com estar una hora sense connexió a la xarxa i els joves havien de puntuar, de l'1 al 5, com de nerviosos se sentirien. L'estudi va concloure que un 38,4% dels adolescents fan un ús compulsiu d'Internet, una dada que contrasta notòriament amb el 22% obtingut de la mateixa anàlisi aplicada el 2018 al conjunt de l'Estat espanyol.

Belzunegui va assenyalar que l'auge s'ha d'entendre en el seu context: «El 2018 no hi havia confinament ni pandèmia. La sociabilitat era natural», va apuntar. Tanmateix, va afirmar que s'ha detectat una relació directa entre l'ús compulsiu d'Internet i el consum de tabac i cànnabis, unes xifres que van en la mateixa línia de les conclusions a les quals arriben els centres d'atenció a les addiccions.

Tal com va publicar Diari Més en l'edició del 24 d'agost, les atencions psicològiques als consumidors de marihuana s'han multiplicat en el darrer lustre, ja que el seu ús s'ha disparat amb la covid. D'altra banda, el doctor de la URV va mencionar l'alta autoestima, l'acceptació del físic o la implicació parental com alguns dels factors de protecció davant del consum de substàncies.

Els resultats de les enquestes, la pròxima de les quals s'efectuarà durant el curs 2022-23, ajudaran a la conselleria de Salut Pública a adaptar les seves línies d'actuació. «La prevenció va més enllà de la informació. No s'ha de començar a l'adolescència, sinó que ha d'incloure un ventall d'accions i programes que van des del cicle inicial de Primària fins al Batxillerat», va concloure Marisa Cerrillo, cap del Servei de Prevenció d'Addiccions.

tracking