Diari Més

Oci

Hobbymania tancarà després de 22 anys venent videojocs a Bonavista

El seu propietari, Rafael Pérez, s'ha vist obligat a prendre la decisió arran de l'auge de les descàrregues, les microtransaccions i les compres en línia

Rafael Pérez creu que els comerços tradicionals de videojocs estan abocats a la desaparició.

Hobbymania tancarà després de 22 anys venent videojocs a BonavistaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hobbymania ha estat molt més que una botiga de videojocs a Bonavista. Durant 22 anys, ha estat un lloc de trobada on els joves anaven a parlar i a debatre. «Com si fos un bar», detalla el propietari i fundador del local, Rafael Pérez. Malgrat tot, el 21 d'octubre serà l'últim dia en què abaixarà les persianes. «Arriba un moment en què, simplement, no pots continuar», lamenta Pérez. Els motius que han desembocat en el tancament són múltiples, des de l'increment de l'import de les factures fins al declivi de la venda de pel·lícules, un producte que era una font d'ingressos important durant els primers passos de Hobbymania que ha acabat desapareixent de les seves prestatgeries. «El DVD va morir fa anys, però la pandèmia va acabar d'enterrar-lo. El cinema es va paralitzar i no sortien novetats», detalla Pérez. Amb tot, va ser el «factor Fortnite» el que va propinar el cop final.

La popularitat d'aquest videojoc, que va sortir al mercat el 2017, i les seves constants actualitzacions, que permeten controlar personatges basats en personalitats com l'streamer TheGrefg, ha provocat que els adolescents s'acostumin a «pagar i descarregar» sense haver de passar per l'establiment tradicional.

«Per a mi, els nois més petits ja han desaparegut. Per a la nova generació, tot és digital», explica el propietari de Hobbymania, que també expressa que, d'aquí a dues dècades, els DVD i els CD seran vistos com a objectes d'una altra època, com passa actualment amb els cassets.

Aquest auge de la digitalització dels videojocs no només ha estat propiciada per l'evolució del tipus de client, sinó també pels mateixos fabricants. Pérez comenta que té la percepció que volen que desapareguin els comerços i que totes les operacions s'efectuïn a través d'Internet.

El fundador de Hobbymania assenyala que, en aquests moments, el producte que més ven són els codis de descàrrega digital. «Un codi de 50 euros, a mi em suposa un guany d'1,5 euros. Això del Fortnite ha estat com un 'fins aquí hem arribat'», declara.

Un comerç únic

Des que va obrir les portes per primer cop el 17 d'abril del 2000, Hobbymania es va convertir en un dels establiments més estimats de Bonavista, compartint popularitat amb els bars de tapes. Durant la seva època de bonança, Pérez va intentar obrir un segon establiment al carrer de Soler, però el projecte no va prosperar pels elevats lloguers del centre de la ciutat i per una sèrie de problemes de salut del propietari de la botiga.

Encara que la nova generació prefereix cada vegada més optar per descarregar-se els jocs en línia, el barri mai no ha donat l'esquena a Hobbymania, un comerç «únic» a la zona. «Quan vaig obrir la botiga, era impossible aconseguir un local al centre de Tarragona. Em vaig decidir per Bonavista i estic molt content. Vaig encertar de ple», valora després de 22 anys de trajectòria.

«Moltes persones han vingut i, quan els he explicat que tancaré, gairebé es posen a plorar», recorda Pérez. El propietari reconeix que el negoci li ha permès conèixer molta gent i fer amics, motiu suficient per estar satisfet. «Em sap greu, però ja n'hi ha prou. Punt final», conclou.

tracking