Diari Més

Un 7,7% dels estudiants d'educació primària de Tarragona pateix TDAH

L'associació APYDA, que fa 20 anys que ofereix serveis als infants i les seves famílies, ara també atendrà adults amb aquest trastorn

Les teràpies ajuden els infants a desenvolupar la seva capacitat d'autocontrol.

Un 7,7% dels estudiants d'educació primària de Tarragona pateix TDAHCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa just 20 anys va néixer APYDA, una associació creada per pares i mares de Tarragona amb fills amb dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH). Un trastorn que, segons l'últim estudi del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, afecta un 7,7% dels estudiants d'educació primària de la província de Tarragona. Pel que fa als infants en edat preescolar, la prevalença és del 3%. Des d'APYDA s'ofereixen diferents serveis, tant per als menors amb TDAH, com per a les seves famílies. «Abans només es feien xerrades, però a partir del 2015 es va començar a oferir un servei de psicoteràpia», explica Georgette Van Ginkel, membre de la junta i coordinadora de l'equip clínic d'APYDA. Per una banda, es fa psicologia individual, i per altra, teràpies en grup amb diferents tallers «per treballar l'habilitat social i la intel·ligència emocional».

Les teràpies serveixen per ajudar a les persones a desenvolupar la seva capacitat d'autocontrol, manejar la simptomatologia nuclear del trastorn i gestionar i controlar la frustració. «També és important el servei de reeducació psicopedagògica, per millorar el rendiment dels infants i adolescents», indica Van Ginkel, que és una dels tres psicòlegs de l'equip clínic d'APYDA.

Per una altra banda, els pares i les mares tenen el servei d'atenció a famílies amb necessitats específiques (SAFE), a través del qual es poden informar i orientar sobre els recursos vinculats a l'àmbit de la discapacitat. A més, rebran el suport i l'acompanyament per part de l'associació.

De cara a aquest nou curs, APYDA ha creat també un grup de suport per les famílies, que serà un espai destinat a l'expressió d'opinions, experiències o dubtes: «L'objectiu és dotar-los d'eines i estratègies per abordar el dia a dia dels seus fills amb TDAH».

«Molts adults amb TDAH han vingut durant el darrer any preguntant si hi existia algun servei per a ells», indica la membre de la junta. Per això, aquest curs també s'ha creat un grup de suport per a adults, un espai on podran millorar la comprensió del trastorn i les seves implicacions en la vida de les persones que el pateixen i de les seves famílies; així com, aprendran estratègies i habilitats que permetran un maneig òptim dels símptomes.

Falta conscienciació

Van Ginkel reconeix que falta molta conscienciació en la societat sobre el TDAH: «Aquest trastorn encara està molt estigmatitzat, molts nens afectats són incompresos perquè no hi ha coneixement». «La seva manera d'actuar i les seves formes són jutjades com una falta greu i els infants són titllats de ganduls, maldestres i maleducats», lamenta.

Des d'APYDA es vol posar remei a aquest problema a través d'un cicle mensual de xerrades que parlaran sobre la realitat de les persones amb TDAH. La primera es farà aquest divendres, «serà gratuïta i parlarà sobre la relació família-escola».

Des d'APYDA es reclama la necessitat d'invertir en serveis i recursos que facilitin la detecció precoç del trastorn de dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat en els infants. «Fer el diagnòstic a temps és molt important per poder dur a terme una intervenció efectiva en els nens amb TDAH», assegura Van Ginkel.

tracking