Diari Més

Comerç

Molts comerços de Tarragona evitaran encendre la calefacció per no automatitzar portes

És obligatori disposar de mecanismes de tancament automàtics als accessos des del 30 de setembre, arran de l'aplicació d'un Reial Decret Llei

Alguns instal·ladors de portes automàtiques s'han vist saturats per l'increment de la demanda i la pujada del preu dels materials.

Molts comerços de Tarragona evitaran encendre la calefacció per no automatitzar portesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'hivern s'està apropant i s'augura que no serà gens plàcid per als comerços. Alguns establiments ja s'estan plantejant prendre una mesura dràstica per a reduir costos: no encendre la calefacció. A l'increment del preu de l'electricitat, s'hi ha sumat l'obligatorietat, mitjançant un Reial Decret Llei, de disposar d'un sistema automàtic de tancament de portes a tots els locals climatitzats als quals es pugui accedir des de l'exterior.

Aquesta mesura, vigent des del 30 de setembre, pretén evitar el malbaratament de l'energia utilitzada per a generar fred o calor, però suposa una enorme despesa per a alguns negocis, que han de modificar les seves entrades si volen complir les directrius i, alhora, mantenir encesos els aparells. Una botiga ubicada al carrer de la Unió de Tarragona explica que no té portes automàtiques i, en principi, tampoc les instal·larà «perquè hem decidit no fer servir la calefacció ni l'aire condicionat», s'assegura. El comerç argumenta que, d'aquesta manera, estalviarà diners, tenint en compte el cost de la instal·lació de les portes i de l'increment de l'import de les factures de la llum.

Per la seva banda, la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, assenyala que és «una despesa que ara mateix pocs comerços poden assumir» i detalla que molts d'ells optaran per ni tan sols tenir calefacció.

El president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, és més sever. Confirma que hi ha negocis que es plantegen no només apagar la calefacció, sinó «tancar les portes». A més, considera que aquesta mesura beneficia les grans empreses. «Si has de passar fred quan vas a comprar, ja saps on aniràs», rebla.

L'elevat cost d'instal·lar un sistema automàtic de tancament de portes també ha comportat que altres establiments decideixin ajornar les obres. «Venen empresaris a demanar pressupostos, però després no fan la instal·lació. Quan comencin a multar per no tenir les portes, segur que notarem molt més l'augment de la demanda», es reconeix des de Puertas y Automovilismos Moreno, del Vendrell.

A les mateixes conclusions arriba una empresa d'instal·lació de portes automàtiques de Valls. Quan es va fer públic el decret, es van repartir fulletons informatius arreu de la província, però molts comerciants van considerar que era una despesa que «no valia la pena». «La majoria es va mostrar reticent. Em deien coses com: 'De debò he de pagar això?' o 'Només ho instal·laré si m'ho paga Pedro Sánchez'», declara.

La mesura ha estat rebuda amb disparitat d'opinions. Florenci Nieto explica que al sector de les micro, petites i mitjanes empreses han entomat l'obligatorietat amb una «pèssima insatisfacció», ja que considera que posa bastons a les rodes de l'economia circular i de la recuperació del sector.

D'altra banda, el president del Tomb de Reus, Jacint Pallejà, comenta que molts negocis ja havien començat a fer la instal·lació abans de l'anunci del Govern perquè consideraven que, d'aquesta manera, estalviarien costos energètics.

Aquest interès sobtat ha provocat que els fabricants tinguin problemes per satisfer la demanda, cosa que dificulta que, ara per ara, els comerços compleixin amb la normativa. «És difícil trobar instal·ladors que et canviïn la porta», apunta Barberà.

Francesc Cruset, de Crusa Grup, fabricants i instal·ladors de portes, especifica que, recentment, els ha vingut «una onada de peticions», motiu pel qual estan «saturats». «Anem donant dates de 60 a 90 dies d'ençà que firmen el pressupost. A nosaltres ens ha anat bé, però entenem que, amb la situació que vivim al país, és una inversió que no a tothom li va bé», reconeix.

Un establiment del carrer del Comte de Rius de Tarragona haurà d'esperar només entre 15 i 20 dies perquè s'instal·li la porta que ha demanat. No obstant això, no ho fa per voluntat pròpia, sinó per complir amb la llei. Fins i tot, s'explica que no es té intenció d'encendre la calefacció a l'hivern, però la necessitat de connectar l'aire a l'estiu ha obligat a remodelar l'entrada al local.

Dubtes amb l'aplicació

Amb tot, els comerciants denuncien una manca d'informació per part del Govern. Jordi Gombau, president de l'Associació de Comerciants del carrer Canyelles, comenta que al seu establiment no pot posar portes automàtiques perquè «no hi caben», però especifica que al carrer ningú se n'ha instal·lat, ja que es tracta d'una «recomanació».

Altres, critiquen que no tenen clar si han de tenir portes corredisses o si ja estan bé amb les que s'obren i es tanquen amb un pom –el Ministeri detalla que serveixen sempre que se'ls incorpori un mecanisme automàtic de tancament–.

Per la seva banda, el president del Centre d'Iniciatives i Turisme del Vendrell, Salvador Rodríguez, reconeix que no tenia coneixement de l'entrada en vigor del decret. «És una mesura absurda, com tenir l'aire a 27 graus», sentencia.

tracking