Diari Més

Seguretat

«Molta gent creu que els socorristes només treballen tres mesos a l'any»

Creu Roja assenyala aquesta falsa creença com un dels motius de la manca de personal

Imatge d'una activitat de formació pràctica de socorrisme de Creu Roja.

«Molta gent creu que els socorristes només treballen tres mesos a l'any»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El termini per apuntar-se al curs gratuït de socorrisme ja s'ha obert. La formació, a càrrec del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i amb la col·laboració de Creu Roja, dona resposta a la necessitat de trobar socorristes, la qual cosa cada any és més difícil. «La gent no es planteja fer el curs perquè es pensa que només hi ha treball durant l'estiu, que és quan més moviment tenim, però realment hi ha feina durant tot l'any», expressa el formador de Creu Roja, Hugo Núñez, qui també assenyala la manca de la titulació necessària com un altre dels problemes.

Nuñez enumera les dues principals vies per poder exercir de socorrista avui dia: fer el curs del SOC o fer un grau mitjà de salvament. Pel que fa a la formació a càrrec del SOC, els interessats poden inscriure's fins al desembre, quan comença el curs, el qual dura fins al mes de juny. Cada any, divideixen l'ensenyament en dues modalitats, les quals acullen quinze alumnes cadascuna. La primera es dedica al salvament a espais naturals, sobretot a les platges, mentre que la segona és per a instal·lacions aquàtiques. D'aquesta manera, un total de trenta persones accedeixen al programa del SOC, el qual compta amb la col·laboració de Creu Roja, que subministra el material corresponent per desenvolupar les activitats.

«Molts d'aquests alumnes s'apunten per preparar-se unes oposicions», apunta Núñez. El curs compta amb una part teòrica i una altra pràctica, la qual serveix per aprendre tècniques de natació i rescat o primers auxilis, entre altres. La majoria de persones inscrites al curs del SOC tenen entre 20 i 30 anys, un aspecte que contrasta amb la formació que s'ofereix al grau mitjà, on la gran quantitat d'estudiants tenen entre 15 i 20. La titulació en aquest ensenyament es pot aconseguir a través de l'Institut Jaume I de Salou, tal com exposa Núñez.

Segons el formador de Creu Roja, les platges de la ciutat de Tarragona necessiten cada estiu uns cinquanta socorristes per oferir un bon servei, els quals arriben des de tres vies diferents. Als professionals formats pel curs del SOC i el grau mitjà de l'Institut Jaume I, se sumen els socorristes que repeteixen d'altres anys. Antigament, tal com explica Núñez, només calia realitzar un curs de 40 hores per aconseguir la titulació necessària, però, des de fa uns anys, les exigències són més grans, la qual cosa provoca que moltes persones no puguin exercir si no compten amb unmínim d'experiència per compensar la manca de l'actual llicenciatura.

tracking