Diari Més

Boscos

Els 'caçadors' de bolets de Tarragona confien que la campanya comenci cap al dia 20

Segons l'Associació Micològica, els boscos estan secs i, si no hi ha ventades, a mitjan octubre se'n podran recollir

Una cistella plena d'una gran varietat de bolets.

Els 'caçadors' de bolets confien que la campanya comenci cap al dia 20Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els boletaires confien que els boscos de la demarcació de Tarragona revifin entre el pont del Pilar i el dia 20 d'octubre per tal de començar la temporada de tardor. De moment, els boscos continuen secs i, si la meteorologia continua estable «i no pugen molt les temperatures ni hi ha ventades», creixeran els bolets, especialment els rovellons –que acostumen a aparèixer a l'octubre–, segons ha explicat Fernando Segura, president de l'Associació Micològica de Tarragona. La pluja seria providencial els pròxims dies a Tarragona, ja que, en cas contrari, els boscos continuarien assecant-se.

Molts aficionats estan sortint a provar sort els caps de setmana, atiats especialment per les pluges del dia de Santa Tecla. «A Tarragona, hi ha indrets que tenen un microclima molt concret i, tan bon punt cauen tres o quatre gotes de pluja, se'n troben, però aquest fruit dura tres o quatre dies», declara Segura. Aquestes primeres troballes animen la gent a llençar-se a la muntanya i a continuar insistint els dies següents, però fins a la tercera setmana d'octubre, el bosc no estarà en plenitud. «S'han trobat rovellons i el boca-orella fa que molts surtin a buscar-ne, però cal esperar», diu Segura.

De fet, alguns dels grups de boletaires de l'Associació Micològica de Tarragona ja recullen bolets aquests dies, tanmateix, ho fan als Pirineus.

El president de l'Associació Micològica assegura que de bolets, se'n recullen tot l'any. «A la nostra latitud i amb clima mediterrani, es poden anar a buscar també a l'hivern, fins al febrer. La Mussara, les muntanyes de Prades o Santes Creus són alguns dels llocs més coneguts, però també als boscos de la zona litoral n'hi ha», diu Segura.

L'ou de reig (amanita caesarea), el boletus aereus, llores, camagrocs, fredolics, llenega blanca, però sobretot la negra, són alguns dels bolets que més creixen als boscos de Tarragona, sense oblidar tota la gamma del rovelló de la qual, segons Fernando Segura, n'hi ha entre deu i dotze que són comestibles. És, de fet, un dels bolets més populars i reconeixibles entre els aficionats.

Els boletaires alerten que, l'anhel d'omplir el cistell i el desconeixement són factors molt perillosos. «Sovint trobem gent amb la bossa plena de bolets, la major part dels quals no són comestibles. Els avisem i no fan cas. Si són bolets que no tenen interès, val més deixar-los a terra, a sota del pi, l'alzina o l'arbre on es trobaven: el bolet és una fàbrica química, té una funció natural de descomposició de la matèria orgànica, i es fa malbé molt ràpidament», diu.

El desconeixement també fa que els boletaires es trobin amb escenaris catastròfics al mig del bosc. «El desànim de molts quan no troben el que busquen fa que vagin clavant puntades a tot el que troben. Crec que, amb dues o tres pautes, la gent pot saber si un bolet és tòxic o no, no cal arrencar-ho tot, sovint, amb un pessic n'hi ha prou», explica Fernando Segura, qui es mostra reticent a establir una taxa per collir bolets, però reconeix que seria una important barrera per evitar que la gent «ho arrenqui tot».

«El bosc és un dels millors béns naturals que tenim i, si el destrossem no ens fem cap favor a nosaltres mateixos», conclou el president de l'Associació Micològica de Tarragona. L'entitat va néixer l'any 2004 de la mà d'un reduït grup d'aficionats al món dels bolets que volia ser un referent a les comarques del Camp de Tarragona. Després de diverses sortides amb els socis i algunes activitats de divulgació, l'objectiu de l'associació es va centrar a arribar a un sector més ampli de la població.

tracking