Diari Més

Medi Ambient

El projecte Greenbelt fomentarà la biodiversitat al parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau

L'Ajuntament instal·larà caixes niu per a ocells, plantarà espècies amb fruit i altres amb flor i endreçarà l'espai per als vianants

Imatge actual del parc de la Muntanyeta, a tocar de l'avinguda dels Països Catalans.

El projecte Greenbelt fomentarà la biodiversitat al parc de la MuntanyetaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona invertirà uns 100.000 euros de fons europeus per a renaturalitzar el parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau. En el marc de les actuacions del Greenbelt'26, preveu fomentar la biodiversitat urbana a l'espai a través de la incorporació de caixes niu per a ocells i caixes refugi per a rat-penats, la plantació d'espècies amb fruit per als mateixos ocells i d'espècies amb flor per als pol·linitzadors i el tancament de zones enjardinades i millora de les de vianants per tal d'endreçar el parc.

«A Tarragona tenim una massa urbana molt potent que conviu al costat d'un espai natural», explica la consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, en referència al parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau. Segons indica, aquest projecte, que suposarà una inversió d'uns 100.000 euros, «canalitzarà diferents actuacions que permetran la convivència entre l'espai urbà i el natural i, alhora, promourà la conscienciació entre la població perquè conegui i pugui protegir i defensar aquest entorn».

Per aconseguir aquests objectius, l'Ajuntament de Tarragona va incloure en el conjunt d'actuacions del projecte Greenbelt'26, que ha rebut fons Next Generation, el foment de la biodiversitat al parc de Sant Pere i Sant Pau. «Tenim força rat-penats, però els tenim descuidats. Aleshores actuarem per cuidar aquesta biodiversitat», exposa Miguel. Les caixes per a ocells i rat-penats i les plantacions de noves espècies són algunes de les accions a dur a terme. «La intenció és crear un parc de papallones, que és un enjardinament amb molta planta amb flor per als pol·linitzadors», manifesten des de Medi Ambient.

En el marc de la millora del parc, també es pretén «endreçar-lo» mitjançant el tancament de zones. «Hi ha uns camins, però la gent passa per tot arreu i s'erosiona l'enjardinament», comenta Miguel. En aquest sentit, destaca que el parc de la Muntanyeta és un indret amb molt de potencial que ha anat perdent la seva condició d'espai natural «perquè li hem donat una sèrie d'usos i hem tingut una sèrie de comportaments que han contribuït al seu detriment. Per tant, volem recuperar la seva essència i fomentar la biodiversitat en una zona que no s'ha de donar per perduda per molt que estigui a tocar de la via urbana. Hem de fer entendre que poden conviure».

La previsió del consistori és executar el projecte el 2024. Prèviament, s'han de realitzar diferents estudis i recollir diversos indicadors que permetin determinar els detalls finals de l'actuació i que assegurin que els objectius s'assoleixen. «Hem de saber el que tenim abans d'implantar totes aquestes mesures. És una bona oportunitat per saber l'estat de salut de la nostra biodiversitat i tenir al nostre abast les eines necessàries per valorar el grau d'èxit de les iniciatives que tirarem endavant», assenyala la consellera de Medi Ambient.

El pressupost destinat a fomentar la biodiversitat al parc de la Muntanyeta, a tocar de l'avinguda dels Països Catalans, és de 100.000 euros, aproximadament. A banda de les diferents accions esmentades, el projecte Greenbelt'26 també contempla altres d'educació ambiental. «Hi ha una part de comunicació que serà molt interessant i important per fer amb gent del barri i gent de la resta de la ciutat. Una de les línies del Greenbelt és la d'impulsar programes d'educació ambiental amb les escoles, amb les famílies i amb altres entitats que permetran conèixer la rellevància de l'espai natural», explica Miguel. «Qualsevol projecte d'aquesta envergadura ha d'anar acompanyat d'un programa de participació i conscienciació ciutadana, ha d'involucrar la massa social», afegeix sobre una idea que segueix les directrius europees.

Més enllà del foment de la biodiversitat a Sant Pere i Sant Pau, des de la conselleria de Medi Ambient també es duen a terme estudis per conèixer la situació de les diferents espècies, animals i vegetals, a la resta del municipi. «La gestió i la planificació són crucials abans de proposar actuacions executives», exposen des de Medi Ambient, on crearan un pla per a la biodiversitat gràcies als fons rebuts per a Greenbelt'26.

L'Ajuntament recuperarà i preservarà les zones enjardinades.

El projecte Greenbelt fomentarà la biodiversitat al parc de la MuntanyetaGerard Martí

tracking