Diari Més

Concurs 2022

La represa culmina amb el Concurs de Castells més esperat de la història

Les 41 colles participants han hagut d'esperar quatre anys per retrobar-se a Torredembarra i a la Tarraco Arena Plaça a causa de la pandèmia

Imatge d'arxiu d'una edició passada del Concurs de Castells.

La Jove de Sitges renuncia a la seva participació en el Concurs de CastellsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan el 7 d'octubre de 2018 la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aixecar el trofeu de guanyadora del 27è Concurs de Castells ningú s'hauria imaginat que per viure la següent edició caldria esperar quatre anys. Els rosats trencaven l'hegemonia dels Castellers de Vilafranca que havien guanyat les anteriors vuit edicions consecutives i semblava que aleshores s'obria una nova etapa de domini al món casteller. La temporada 2019 va servir per ratificar aquesta hegemonia vallenca, però la pandèmia de la covid-19 va impedir que arribés l'edició del Concurs 2020 per mesurar novament les forces en un duel directe.

Quatre anys després, com passa amb els Jocs Olímpics o el Mundial de Futbol per posar alguns exemples, torna la cita castellera més espectacular i enguany més esperada. Torna la competició, perquè algunes colles volen guanyar, però aquesta edició també és la del retrobament i les emocions. Moltes colles han estat a Torredembarra o estaran a les dues jornades de la Tarraco Arena Plaça pel plaer de participar en una cita única al calendari, aixecant els millors castells possibles, convertint la cita en una gran festa i exterioritzant alguns dels valors que transmet el món casteller, com el treball en equip o la solidaritat.

El primer èxit de l'organització és la presència de 41 colles (la Colla Jove de Castellers de Sitges va acabar renunciant a la seva participació quan ja s'havia inscrit) quan fa uns mesos amb l'inici de la represa hi havia molts dubtes si es podria repetir el nombre de colles convidades, ja que el retorn a l'activitat ha estat especialment complicat amb canalla que començava de zero o un retorn lent i progressiu de la massa castellera, tant als assajos com a les diades. Tot i que el nivell casteller encara no està com el vam deixar abans de la pandèmia, tant en qualitat com en quantitat, moltes colles han sorprès per la seva evolució des de setembre de 2021, quan va començar la nova etapa del món dels castells. De fet, poca gent s'esperava arribar al nivell actual, encara que cal remarcar que s'estan vivint diferents realitats en funció del nivell de la colla i la zona geogràfica.

Per quarta edició consecutiva el Concurs es divideix en tres jornades: la de Torredembarra, que es va celebrar diumenge passat i les dues a la Tarraco Arena Plaça, dissabte 1 d'octubre i diumenge 2 d'octubre. Els Nois de la Torre i els Castellers de Berga van guanyar exaequo al pavelló Sant Jordi de Torredembarra i succeeixen a la Colla Castellera de Figueres. Ara coneixerem qui succeirà a Xiquets de Reus i Moixiganguers d'Igualada i Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanyadors de dissabte i diumenge respectivament l'any 2018.

Dissabte la competició es desplaça a la Tarraco Arena Plaça on hi haurà 17 colles amb els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sant Cugat i els Marrecs de Salt com a grans aspirants al triomf. La clàssica de vuit (3de8, 4de8 i 2de7) podria ser la combinació guanyadora i caldrà veure si alguna colla aspira a més. No es podrà repetir enguany el castell de nou amb el que Moixiganguers d'Igualada i Xiquets de Reus van aconseguir la victòria l'any 2018.

Finalment, diumenge també a la TAP, es viurà un Concurs amb diferents punts de vista. La victòria està reservada a tres colles, Vella, Castellers de Vilafranca i Joves, i la resta tenen el gran repte de superar-se. Algunes amb la gamma extra com la Jove de Tarragona; altres amb castells de 9 com Xiquets de Tarragona, Castellers de Sants, Capgrossos de Mataró o Moixiganguers d'Igualada, i d'altres, fins i tot, amb castells inèdits al seu currículum com la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. Un darrer grup de colles volen portar les seves millors actuacions de la represa. Tot plegat amb unes graderies plenes que demostren que el Concurs està viu també entre els aficionats. No hem d'oblidar que les 4.784 entrades que es van posar a la venda es van exhaurir en 45 minuts.

Tot apunta que en aquestes dues jornades hi haurà més castells en ronda conjunta (dissabte per actuar en solitari s'ha de provar el 3de8 o un castell superior i diumenge com a mínim el 4de9 amb folre) de manera que es reduirà la durada de l'esdeveniment. L'any 2018, la jornada de dissabte va durar quatre hores i 30 minuts i la de diumenge gairebé sis hores.

Pel que fa a la normativa a plaça, dues grans novetats respecte a l'edició de 2018: s'invalida la norma de comptabilitzar només un castell carregat que va crear certa polèmica en la darrera edició del Concurs i els castells de 10 pisos puntuen més que els castells sense folre.

Tornen els dies més esperats per les colles participants a la 28 edició del Concurs de Castells. Resseguir els últims dies les seves xarxes socials deixen entreveure que les ganes, la il·lusió i les emocions tornaran a plaça amb més intensitat que mai. Que continuï l'espectacle!

tracking