Diari Més

Política

«Arranjarem camins i plantarem espècies més resilients a la combustió a Tarragona»

La conselleria de Medi Ambient, encapçalada per Eva Miguel, treballa en un seguit d'actuacions emmarcades en la prevenció d'incendis als boscos

Miguel destaca la importància de mantenir la comunicació amb Bombers i entitats ecologistes.

«Arranjarem camins i plantarem espècies més resilients a la combustió a Tarragona»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Queden vuit mesos de mandat, quines actuacions en l'àmbit de medi ambient s'han de portar a terme? — Estem en converses amb el cos de bombers per assumptes de gestió forestal, de prevenció d'incendis. Des d'abans d'estiu, estem parlant amb ells de diferents actuacions que podrien ser interessants, com saber quines serien les zones prioritàries a les quals s'hauria de començar a arranjar camins o plantar altres tipus d'espècies més resilients a un possible incendi forestal. Tenim un pla local de prevenció d'incendis, però hem de definir les zones a les quals s'hauria d'actuar, on seria prioritari pel potencial risc. L'objectiu és que si arriba un incendi, hi ha determinades zones que hem de tenir treballades perquè els bombers puguin actuar de la millor manera i l'incendi no avanci tan de pressa. Abans que acabi el mandat ho hem de tenir clar i veure com s'executa i, de cara al pressupost de l'any vinent, fixar com ho farem i què necessitem per poder desenvolupar-ho.

— Com vostè diu, les principals accions serien arranjar camins i plantar espècies resilients al foc?

— És important tenir els camins en bon estat perquè, si hi ha un incendi, els vehicles puguin passar. Continuem la línia de les feines fetes a la finca del Pont del Diable, que és on es va començar a actuar, ja que és propietat municipal. El següent pas és actuar a la resta de l'Anella Verda, tot i que hi ha moltes propietats privades. Hem d'identificar les àrees estratègiques, que és el que estem fent a través dels plans de prevenció d'incendis.

— La neteja de camins i abocadors il·legals als boscos també és important per millorar la seguretat.

— Hi ha dos tipus d'actuacions. Unes són més estructurals, com arranjar camins, les quals impliquen una sèrie d'intervencions, mentre que després hi ha altres de manteniment. Aquestes necessiten una proximitat, una cura i un treball més fi. Si fas una primera intervenció i després no mantens la zona com correspon, la natura torna a guanyar el seu espai. No es tracta de netejar malament els boscos. Els conceptes ens els hem de treure del cap. Talar arbres no és netejar. I els boscos no és que estiguin bruts, sinó que no estan treballats. Hi ha una sèrie d'activitats agrícoles que s'han perdut, la qual cosa ha comportat que guanyi espai el bosc. Aquest lèxic que s'ha imposat sobre la brutícia dels boscos no és veritat, sinó que els tenim abandonats, per aquest motiu volem treballar en ells. Potser també hem de recuperar activitats com les agrícoles o les ramaderes… Fomentar altre tipus d'activitat al bosc per mantenir-lo en bon estat.

— Fa un temps es va comentar la intenció de portar cabres perquè netegin el sotabosc de Tarragona. Encara existeix la idea?

— Aquestes actuacions impliquen una feina i una inversió. En el seu moment ho teníem pressupostat, però per les circumstàncies que tots coneixem sobre el pressupost municipal de 2022, es va haver de retallar per alguna banda. Ara hem de veure com queden els pressupostos de l'any vinent, amb tots els reptes que tenim quant a assumir despeses. Hem de fer l'arquitectura d'aquests pressupostos, però el foment de les activitats ramaderes és una qüestió que no està abandonada, que la tenim present, i és un dels objectius interessants a plantejar pel que fa a l'activitat dels nostres boscos. Tenim intenció de proposar-ho, però necessita una inversió i dur a terme diferents tasques. En definitiva, necessitem recursos. Tenim els números fets i el projecte en ment de com es podria arribar a executar.

— Com es podria aconseguir promocionar aquesta activitat?

— Primer has de contactar amb pastors que ja tenen la seva activitat i la seva infraestructura en algun altre lloc per venir aquí. D'un dia per a l'altre no es pot fer. S'hauria de donar facilitats, buscar gent que estigués interessada i fer una prova pilot per veure si funciona, i que tinguin un espai on guardar les cabres. Se'ls ha de poder rehabilitar algun mas, perquè ara no en tindrien cap. Requereix inversió i un pastor que vulgui provar, amb tot el que això suposa: deixar la feina i arriscar la rendibilitat per venir a fer un experiment a Tarragona.

— És un projecte que podria entrar dins dels pressupostos de 2023?

— Per als pressupostos de 2023 el que volem és tenir una partida que ens permeti avançar en tot el tema de la prevenció d'incendis. I aquí entren molts pals. En funció de la quantitat que disposem, veurem què podem tenir i prioritzarem accions. Tot això ho farem de la mà del cos de Bombers de la Generalitat i tenint en compte el que diu el pla de prevenció d'incendis. Les activitats ramaderes serien una eina més, però tenim problemes estructurals que són prioritaris. No començarem a solucionar els problemes per la teulada, però decidirem, en funció de la capacitat pressupostària, en quins aspectes podem anar incidint. I sempre en comunicació amb els bombers i amb les entitats ecologistes del territori per rebre un feedback.

— Tal com va assegurar el conseller de Neteja Pública, Jordi Fortuny, en els darrers mesos també s'han eliminat molts abocadors il·legals, una qüestió que afavoreix el medi ambient.

— El problema dels abocadors il·legals apareix per desconeixement de la població pel que fa a les eines disponibles per desprendre's de residus o per incivisme i picaresca. També treballem per millorar la gestió dels voluminosos, en la qual és molt important l'àmbit de la conscienciació, de com ho fem i què fem amb ells. Hi ha alguns que els podem reutilitzar.

tracking