Diari Més

Economia

El conflicte de l'estiba al Port de Tarragona provoca sobrecostos als importadors

Les empreses han de pagar als armadors dels vaixells per sumar més dies dels estipulats per dur a terme les descàrregues

La situació de congestió que es viu al Port de Tarragona obliga a molts vaixells a quedar-se fora dels molls esperant que quedi un lloc lliure

El conflicte de l'estiba al Port de Tarragona provoca sobrecostos als importadorsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els agents que formen part de la comunitat portuària estan patint les conseqüències del col·lapse del Port de Tarragona. El conflicte de l'estiba ha alentit notablement l'operativa, fet que ha provocat que els vaixells s'hagin d'esperar força més hores de les que tenien previstes per dur a terme les tasques de càrrega o descàrrega.

Aquesta demora de temps ha obligat algunes empreses importadores de cereals a assumir sobrecostos. Segons assegura l'Assocació Catalana de Fabricants d'Aliments Compostos (ASFAC), «algun ha arribat a pagar al voltant d'un milió d'euros». «Els importadors tenen uns dies estipulats en cada contracte per dur a terme les descàrregues, si el procés es demora i se supera aquest límit, les empreses han de pagar una penalització a l'armador del vaixell», explica Pere Borrell, president d'ASFAC.

Aquest sobrecost s'incrementa més cada dia que passa sense que s'hagi completat la descàrrega. «Si s'han de quedar més temps del que toca, això suposa que les altres operatives que l'armador del vaixell tenia pendents, també s'han d'endarrerir. És el peix que es mossega la cua», afegeix.

Els importadors de cereals, com a primera mesura, han començat a cobrar una quantitat de diners addicional als fabricants de pinsos: «Quan reben una comanda del Port de Tarragona, fan pagar un plus per cobrir els possibles sobrecostos».

Entre els fabricants de pinsos es respira un aire d'incertesa per la situació de congestió que es viu al port. «Potser en algun moment ens podem quedar sense matèria primera», indica Borrell. De fet, fa unes setmanes ja van viure un moment crític, durant el qual van haver de substituir el blat de moro per un altre cereal. «Si abans els vaixells tardaven entre 12 o 15 dies a fer tota l'operativa, ara necessiten més de 28», detalla el president d'ASFAC, que està preocupat perquè «els estocs es van buidant».

Així ho constaten des d'una fàbrica de pinsos de les Terres de l'Ebre, que rep importacions al Port de Tarragona: «El conflicte de l'estiba comportarà afectacions a curt i llarg termini, sobretot pel que fa a problemes de proveïment». Expliquen que el col·lapse afecta a una gran cadena que va «dels importadors fins a les persones del carrer».

«De moment, aquesta problemàtica logística i econòmica només l'estem notant les empreses, els importadors i els transportistes, però si el conflicte de l'estiba persisteix, potser la carn no arriba als supermercats o no hi ha peces per muntar cotxes», comenten.

Alguns vaixells que havien d'atracar a Tarragona han decidit canviar la seva destinació cap als ports de Barcelona, València o França. «Algun dia anirem a buscar algun material al Port de Tarragona, però no hi haurà perquè cap vaixell n'ha descarregat aquí», comenten des de la fàbrica de pinsos.

Això els obligaria a anar a buscar a altres ports alternatius, que implicaria un increment en el cost del transport, ja que els camions hauran de fer més recorregut per anar a buscar la matèria primera. «Altres anys, si hi havia problemes, anàvem a Burgos o Cuenca, però enguany les collites han sigut minses per la sequera i això ens va dependre encara més del Port».

Els transportistes es queixen

Un altre dels grans damnificats per l'endarreriment de les operatives al Port són els transportistes. Si abans només tardaven una hora a fer la descàrrega, ara poden tardar més de quatre. Així ho confirma la Federació d'Autotransport de Tarragona (FEAT), a través d'un comunicat: «Els vaixells estan finalitzant les seves tasques amb atracaments als molls que multipliquen per 3 i 4 vegades el temps que anaven emprant». En alguns casos, els transportistes podien fer tres o quatre viatges, fins i tot cinc puntualment, i ara només arriben a dos. És a dir, ara fan pràcticament la meitat de feina, amb el que comporta econòmicament.

Josep Lluís Aymat, director de la FEAT, reconeix que «el conflicte ha suposat conseqüències greus pel sector. Fa mesos que treballen per arribar a un acord, però sembla que cada vegada les posicions estan més allunyades i el problema està lluny de resoldre's».

Aymat demanda que la situació fa que els transportistes, i tota la comunitat portuària, perdin oportunitats: «És insostenible». «Si tot continua així, tirarem per terra el que hem construït els darrers anys, perdent tot el tràfic divers de mercaderies que hem aconseguit amb el nostre treball», indica.

Ahir al matí els estibadors van tornar als seus llocs de treball, però les empreses de l'estiba van denunciar que «els efectius assignats pels mateixos treballadors són insuficients i el treball segueix anormalment lent». Això va provocar que el Port de Tarragona continués col·lapsat i que set vaixells haguessin d'esperar-se fora, perquè no hi havia lloc per carregar ni descarregar.

tracking