Diari Més

Recordant l'home del vestit negre

'Mi acorde secreto' és un espectacle basat en les cançons i la biografia de Leonard Cohen, escrit per Mayelen Fouler, i amb la direcció de Vicente Cañón

L'escriptora Mayelen Fouler i el músic J.J. White, en un  moment de l'espectacle.

Recordant l'home del vestit negreGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sobre l'escenari, una maleta. Al seu interior només hi ha alguns objectes i un diari de memòries. Però aquest contingut servirà per fer un viatge, vital i musical, amb Leonard Cohen. Aquesta és l'essència del concert-espectacle Mi acorde secreto, una història basada en la vida i l'obra del músic, poeta i novel·lista canadenc que va morir el 2106. Al darrere de la idea hi ha l'escriptora Mayelen Fouler (autora de les novel·les En tierra de fuego i Los trenes del azúcar), que és qui signa la narrativa de l'obra.

Aquesta és la seva primera incursió teatral, ja que també té un paper en l'espectacle. Però no està sola, ja que damunt de l'escenari l'acompanya el guitarrista americà J.J. White, qui assumeix el repte d'interpretar la música de Cohen. Completa l'equip Vicente Cañón, en el seu paper de director de la peça.

Mi acorde secreto és un viatge per la trajectòria vital de Leonard Cohen, amb diverses parades musicals que donen pas a algunes de les cançons més conegudes i estimades de l'intèrpret, com ara Take this waltz, Suzanne, I'm your man, Dance to me to the end of love o Hallelujah.

«Cohen és un cantant molt conegut i estimat, però hi ha una part de la seva vida que és bastant desconeguda, i és la que expliquem durant l'obra», detalla la Mayelen. La peça es va estrenar el passat mes d'abril i l'autora ja ha pogut valorar les primeres sensacions del públic: «Estem veient que es crea una connexió molt íntima amb els espectadors i que, d'alguna manera, és com si entressin en la vida de Cohen i l'acompanyessin en el seu recorregut personal. El públic s'emociona, i hi ha moments en què es percep un silenci sepulcral», explica.

En l'aspecte musical, Fouler admet que el treball de J.J. White «ha sigut tot un repte», però que «ha aconseguit que no es faci cap comparativa amb Cohen, de manera que el personatge que guanyi sigui el que està al teatre».

Cohen, en profunditat

L'escriptora admet que des de sempre havia admirat Cohen com a músic, però que ha estat ara, a través de la descoberta de la seva biografia, que ha pogut entendre el personatge en tota la seva profunditat: «Fem, per exemple, un recorregut per les dones que van ser els seus grans amors. També parlem de la seva família jueva, o de la petjada que li va deixar l'obra de Lorca».

Després de diverses representacions en escenaris de Tarragona, Altafulla o la Nou de Gaià, Mi acorde secreto arriba aquest pròxim dissabte, 1 d'octubre, al Teatre El Magatzem de Tarragona, a les 20 h. (www.entradium.com). L'endemà, dia 2, la companyia actuarà a la Sala Santa Llúcia de Reus a les 19 h. (www.entrapolis.com). Seguidament, l'obra es portarà a l'Espai Abadia de l'Argentera. La funció serà el 15 d'octubre, amb la novetat que el text s'interpretarà per primera vegada en català.

I, a finals de mes, concretament el 23 d'octubre, el concert-espectacle viatjarà fins al Teatro Triana de Sevilla, en una representació que serà l'arrencada d'una petita gira per Andalusia. «Pas a pas anem avançant amb aquesta obra i estem molt emocionats, que sigui així», admet la Mayelen.

El músic J.J. White en un moment de l'espectacle.

Recordant l'home del vestit negreCedida

tracking