Diari Més

Societat

L'Institut Cartogràfic estudiarà «el potencial» geotèrmic del subsol de la ciutat de Tarragona

La xarxa d'avaluació tindrà catorze punts de sondeig amb dispositius permanents com la fibra òptica

Imatge de la implementació del projecte XEGCat (ICGC) en zones urbanes.

L'Institut Cartogràfic estudiarà «el potencial» geotèrmic del subsol de la ciutat de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) avaluarà el potencial de l'energia geotèrmica superficial que té el subsol de la ciutat. La geotèrmia pot ser una font d'energia renovable per la climatització d'edificis i la producció d'aigua calenta sanitària.

L'Ajuntament de Tarragona ha signat un conveni amb l'ICGC que desplegarà una xarxa de monitoratge. Estarà formada per catorze punts de sondejos als aqüífers, instrumentats amb diferents dispositius permanents com la fibra òptica.

D'aquesta manera es coneixerà la distribució de les temperatures al subsol i l'evolució de la posició de l'aigua subterrània. El consistori vol incentivar la climatització d'edificis a la ciutat amb energies renovables, inclosa la geotèrmica.

L'anàlisi de les dades que obtingui l'ICGC del subsòl de Tarragona, es desenvoluparan mapes del recurs geotèrmic disponible que es podran integrar en el programari lliure Geo-SIV i en tindrà accés tota la ciutadania. La informació ajudarà a impulsar el desenvolupament d'estratègies de gestió sostenible de l'ús del subsol i a integrar aquesta font d'energia en el Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES) de la ciutat.

La geotèrmia superficial és un recurs geològic i «la font d'energia renovable tèrmica més eficient de totes les que existeixen actualment». Es troba emmagatzemada en els primers metres del subsol i es pot usar per climatitzar tota mena d'edificis o en xarxes de climatització urbanes per produir calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària (ACS). Es fa amb sistemes d'intercanvi de calor amb bomba geotèrmica.

L'energia geotèrmica manté una línia de creixement molt important a tot Europa i creix un 20% anual a Catalunya, segons dades de l'Observatori de la Geotèrmia superficial de Catalunya.

tracking