Diari Més

Successos

Medi Ambient assegura que la qualitat de l'aire a Tarragona és «bona» malgrat l'episodi de pudors

El valor més alt de sulfhídric registrat ha estat de 15 micrograms per metre cúbic quan el límit legislat és de 100

El valor más alto de sulfhídrico registrado ha sido de 15 microgramos por metro cúbico cuando el límite legislado es de 100

Medi Ambient assegura que la qualitat de l'aire a Tarragona és «bona» malgrat l'episodi de pudorsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Acció Climàtica ha afirmat que la qualitat de l'aire és «bona» a Tarragona, malgrat l'episodi de pudors que pateix la ciutat des d'aquest dilluns, quan es va produir una fuita de nafta a l'empresa Asesa.

Els tècnics del Departament han fet mesuraments aquest dimarts a l'interior de la companyia i als seus voltants i han assegurat que els nivells dels contaminants – sulfhídric i compostos orgànics volàtils- han donat valors per sota dels límits permesos.

Segons el responsable de l'Oficina de Gestió Ambiental dels serveis territorials, Pere Poblet, el valor màxim de sulfhídric s'ha registrat a les quatre d'aquesta matinada i s'ha xifrat en quinze micrograms per metre cúbic. El límit legislat és de 100, ha indicat Poblet. Els tècnics han tornat a fer mesuraments aquest dimarts al matí a les instal·lacions d'Asesa i als barris de la ciutat per comprovar la qualitat de l'aire després de la fuita de nafta en aquesta empresa. A banda d'aquests mesuraments mòbils, que també els van fer aquest dilluns a la nit, els experts han remarcat que van poder controlar l'afectació del vessament a través de les nou estacions fixes per mesurar la qualitat de l'aire, les qualses troben en diferents punts, com són el complex educatiu de la Laboral, el barri de Bonavista o el parc de la ciutat, entre altres.

En aquest sentit, Poblet ha remarcat que des del primer moment van comprovar que no se superaven els llindars de contaminants permesos, tal com marca la legislació vigent.«Tenim dades en continusi això ens permet estar tranquils des del minut u», ha assenyalat.

Davant del malestar generat entre la ciutadania per les pudors, el responsable ha insistit que no representenun «perill»per la salut iha explicat que el sulfhídric és un compost «molt escandalós»perquè és la «típica olor d'ous podrits». I ha subratllat que els valors dels contaminants haurien de superar els 2000 ppms per ser perjudicials. «Malgrat que hi hagi aquesta percepció de molèstia d'olor, podem estar tranquils», ha insistit.

L'empresa estudia les causes del sinistre

Per la seva banda, en un comunicat, Asesa «lamenta les molèsties»causades per la fuita de nafta, que va ser de 150 m3 «que van quedar continguts en el sistema corresponent». La companyia ha destacat que «l'incident va quedar controlat ràpidament i restringit a l'interior de les instal·lacions».

L'empresa ha reconegut que hi ha hagut afectació a l'exterior amb els «episodis de males olors»que es van generar, malgrat «les mesures que es van prendre». Asesa els ha atribuït a «l'augment de la temperatura i el canvi d'intensitat i direcció del vent a partir del migdia»d'aquest dilluns.

Amb tot, han reiterat que «els mesuraments de l'aire van mostrar en tot moment concentracions per sota dels llindars, per la qual cosa es va informar que l'incident no suposava un risc de toxicitat o perillositat per a la població».

Alhora, han indicat que estudia les causes del sinistre i que la primera hipòtesi apunta a «les pluges torrencials registrades el 23 de setembre», si bé «fins que no es completi aquesta anàlisi no es podran determinar». Cal recordar que des del CECAT es va informar que «el sostre del dipòsit s'ha enfonsat»i que «la possible causa de l'esfondrament seria l'acumulació d'aigua de pluja dels darrers dies i un drenatge insuficient».

tracking