Diari Més

Economia

El Port contracta treballadors d'ETT per descongestionar els seus molls

Aquesta és una de les mesures extraordinàries que s'estan aplicant per reforçar l'estiba

Imatge de contenidors al Moll d'Andalusia del Port de Tarragona.

El Port de Tarragona contracta treballadors d'ETT per descongestionar els seus mollsPort de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Port de Tarragona va començar ahir a aplicar diferents mesures per intentar solucionar la situació de congestió que s'està vivint als seus molls. Una de les mesures extraordinàries que es van posar en marxa va ser la contractació de treballadors d'ETT. Per una altra banda, s'han destinat a vaixell els treballadors eventuals habilitats que abans només es dedicaven a fer tasques complementàries.

Gràcies a això, aconseguiran mobilitzar major personal, donant resposta a les demandes dels estibadors, i augmentaran la capacitat de l'estiba en un 30%. Per una altra banda, les estibadores també han incorporat personal propi que es dedicava a tasques auxiliars no relacionades amb el vaixell. El conflicte laboral dels estibadors, va baixar el rendiment de les operatives portuàries durant els últims mesos, provocant el col·lapse a les instal·lacions del Port per l'acumulació de vaixells pendents de ser carregats i descarregats.

Preocupats per aquesta situació, l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) va requerir fa dues setmanes a les empreses estibadores que activin els mecanismes necessaris «per descongestionar el Port i atendre com cal les càrregues i descàrregues de bucs que actualment es troben al port i les escales futures, així com altres tasques complementàries com el transport horitzontal i les entreges, d'acord amb les obligacions de continuïtat i regularitat adequades per solucionar aquesta situació».

Un octubre intens

Ahir ja es van començar a fer canvis per solucionar aquest problema, però podrien no ser suficients, ja que durant el mes d'octubre s'espera que s'intensifiqui el treball amb l'arribada de 400.000 tonelades de cereals d'importació adicional. Una quantitat poc habitual i que es deuria a les males collites que hi ha hagut darrerament a Espanya i França.

Per això, les empreses segueixen valorant si apliquen més mesures complementàries relacionades amb l'organització del treball i la formació, per tal d'incorporar més mà d'obra i evitar més congestió.

Per una altra banda, se segueix treballant per posar fi a la problemàtica laboral dels estibadors que porten tant de temps arrossegant. És per això que s'han creat tres eixos de diàleg diferents entre empreses i treballadors de l'estiba per desencallar la situació, derivada del canvi del marc legislatiu laboral de l'estiba.

La Unió Europea va exigir canvis en les societats portuàries de l'Estat per liberalitzar la professió, que durant més d'un segle ha funcionat com una mena de mutualitat en la qual els treballadors tenien bona part del control de l'estiba.

El primer eix de diàleg serà per a la liquidació del CPE (Centros Portuarios de Empleo) sense que els aproximadament 130 estibadors del Port perdin el seu lloc de treball, el segon servirà per parlar sobre el futur sistema d'organització del treball i el tercer serà per resoldre amb mesures urgents la congestió del Port. Aquest últim és el que permet que es puguin implementar les mesures extraordinàries abans comentades.

Aquestes mesures haurien d'ajudar a destensar la cadena logística d'agroalimentaris que han tingut problemes de proveïment les darreres setmanes. De fet, molts productors de pinsos van mostrar la seva preocupació fa dues setmanes per l'endarreriment en les operatives del Port, que obligaven als vaixells a fer cua per poder fer la descàrrega.

L'Autoritat Portuària de Tarragona espera que els tres eixos de diàleg establerts facilitin un possible pacte en el menor temps possible. L'APT reclama un acord ràpid que permeti al Port de Tarragona tornar a oferir els seus serveis amb normalitat.

tracking