Diari Més

Indústria

La planta d'hidrogen verd que es construirà a Tarragona tindrà una inversió de 230 MEUR

Repsol, Iqoxe, Messer i Enagás han impulsat aquest projecte dissenyant l'electrolitzador més gran de l'estat

Presentació del projecte Tarragona Hydrogen Network (T-HYNET) - Hidrogen Renovable Pol Químic de Tarragona.

La planta d'hidrogen verd que es construirà a Tarragona tindrà una inversió de 230 milions d'eurosRepsol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consorci liderat per Repsol i format per Iqoxe, Messer i Enagás posarà en marxa la planta d'hidrogen verd més important d'Espanya, i una de les més destacades a Europa, al Pol Petroquímic de Tarragona. Les quatre entitats estan col·laborant en el disseny i construcció de l'electrolitzador més gran de l'estat, amb una capacitat de 150 MW en la seva primera fase i que es preveu que es posi en funcionament a partir del 2025. La inversió en aquest projecte serà d'uns 230 milions d'euros, als quals es podrien sumar 80 milions addicionals per a les instal·lacions d'emmagatzematge elèctric.

El consorci ha presentat aquest matí a la Cambra de Comerç de Tarragona els avenços del projecte de producció d'hidrogen renovable. Actualment, ha superat l'etapa d'enginyeria conceptual i començarà la fase d'enginyeria de detall. Han detallat que a partir del 2027 començarà una segona fase, que incrementaria la producció d'hidrogen verd fins a 1 GW. Una millora que suposaria una inversió que rondaria els 1.000 milions d'euros.

L'electrolitzador utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat i disposarà de les millors tecnologies per minimitzar el consum d'aigua per produir hidrogen i oxigen renovables. Per un costat, l'hidrogen s'emprarà com a matèria prima en la indústria local com combustible industrial, tindrà usos en mobilitat i s'injectarà a la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d'hidrogen que transportarà aquest gas entre l'electrolitzador, que estarà situat al polígon nord del Pol Petroquímic de Tarragona, i la zona sud per connectar als diferents consumidors a través d'una xarxa oberta.

Per una altra banda, l'oxigen renovable també tindrà usos en la indústria circumdant i es distribuirà gràcies al gasoducte que ja existeix al polígon petroquímic, propietat de Messer. Per a IQOXE suposarà aconseguir el seu objectiu de reduir les seves emissions de CO₂, així com aprofitar aquest oxigen per a la producció d'òxid d'etilè.

Aquest electrolitzador de gran escala suposa una fita tecnològica, ja que gràcies a la seva mida es disminueixen les despeses associades a la producció d'hidrogen renovable a través de l'electròlisi. El projecte, que s'emmarca dins del Vall de l'Hidrogen de Catalunya i el Corredor de l'Hidrogen de l'Ebre i es troba englobat dins del consorci SHYNE, suposa un impuls per a la creació de clústers entorn de l'hidrogen.

Aquest projecte es troba alineat amb els objectius marcats tant per la Unió Europea com pel Govern d'Espanya i contribueix significativament a assolir l'objectiu nacional, fixat en la instal·lació de 4 GW per a la generació d'hidrogen renovable en 2030. Igualment, la seva producció suposarà una disminució en el consum de gas natural que utilitza la indústria, que contribueix també a la consecució de la meta marcada per la Comissió Europea dins de l'estratègia RePower EU per disminuir la dependència exterior de combustibles fòssils.

El consell Roger Torrent ha assistit a la presentació.

La planta d'hidrogen verd que es construirà a Tarragona tindrà una inversió de 230 milions d'eurosRepsol

tracking