Diari Més

El Seguici Popular es torna a reunir al complet en una Vigília satírica i musical

La cercavila dels elements festius va ser la gran protagonista d'una jornada en què també es van celebrar l'Entrada de Músics i els balls parlats

Grans i petits van vibrar amb la desfilada del Seguici Popular abans que els elements anessin a dormir al vestíbul de l'Ajuntament.

El Seguici Popular es torna a reunir al complet en una Vigília satírica i musicalGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d'una nit de disbauxa, els tarragonins van tenir ahir una treva. Van poder endarrerir el despertador fins al migdia, però, quan el repic de les campanes va anunciar que la Vigília de Santa Tecla ja era aquí, tothom es va posar dempeus.

Al portal del Roser esperaven desenes i desenes de camises blanques, liles, taronges, negres... N'hi havia de tots colors. A les 12 hores en punt, la formació de grallers Els Bordons va entornar Els Segadors. Era el senyal inequívoc que els músics ja havien arribat a la Part Alta. D'una en una, les agrupacions van anar entrant cap a la plaça del Pallol, on els esperava una multitud expectant. Moviments de cap al ritme de la música, malucs que venen i van i rítmics aplaudiments donaven la benvinguda a cobles, dolçainers, ministrers i la resta d'artistes que seduïen joves i vells amb les seves melodies.

Davant l'Antiga Audiència, la francesa Agathe Comont ballava amb els seus fills, que no es cansaven de córrer, guimbar i clamar pels seus nous ídols. Originària de Voiron, bressol del Chartreuse, Comont va iniciar la seva relació amb Santa Tecla fa sis anys. Des del 2016, quan va néixer el seu primogènit, que no es perd cap festa major. «Venim per passar-nos-ho bé i per beure una mamadeta», declarava.

Una vegada enfilaven el carrer dels Cavallers, els músics es quedaven sols. Comptades persones els seguien en el seu recorregut. Capcots, havien de continuar portant les seves tonades pel nucli antic. No obstant això, l'esforç va tenir recompensa: no hi cabia ni una agulla a la plaça de les Cols, el seu destí final. Fins i tot un gos escoltava atent els compassos des de dalt de les escales que porten al Pla de la Seu. Cada banda es va acomiadar amb una darrera sonata per agrair al públic el seu clamor.

Mentre els tarragonins gaudien degustant un vermut Yzaguirre i unes patates al peu de la Catedral, les Tecles es van reunir un any més al restaurant Mas Rosselló en el tradicional dinar de comunió. Una trentena de nenes i dones porten actualment el nom de la patrona. Elles també eren protagonistes de la Vigília.

A la tarda va ser el torn dels versots i els balls parlats. El ball d'en Serrallonga, el de Pastorets i el de Gitanes es van encarregar d'entretenir els assistents fins que, a les 18.30 h., les Dames i els Vells van agafar el testimoni. Els seus retrats de l'actualitat de Tarragona i dels seus protagonistes, banyats en un àcid to sarcàstic i irònic, van encomanar els riures per la plaça de la Pagesia, la plaça del Rei i la resta d'escenaris que van ser testimonis del seu hilarant espectacle.

A les 19 h., però, tothom volia ser a la plaça de la Font. El Seguici Popular al complet es va tornar a reunir per desfilar pel nucli històric. L'expectació era màxima. Els Diables, el Drac, la Víbria, l'Àliga, els Gegants, els Nanos, el Magí de les Timbales... No hi va faltar ningú. Els carrers vibraven dansant al voltant de les actuacions dels seus superherois.

El Ball de Sant Miquel, la tanda de lluïment del Seguici i la representació de la Moixiganga van ser els darrers actes que van tenir lloc abans que caigués la nit. Gegants i bèsties se'n van anar a dormir al consistori. Avui els espera un llarg i vibrant dia.

Commemorant els 700 anys de l'arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat de Tarragona, aquesta tarda 7.000 espelmes il·luminaran el sender de la Professó fins al pla de la Seu. Arribada la nit, la llum continuarà banyant les festes, però ja no provindrà dels fanalets. La Pirotecnia del Mediterráneo i el seu castell de focs donaran el tret de sortida a una matinada de concerts que allargarà la Diada fins que surti el sol.

Grans i petits van vibrar amb la desfilada del Seguici Popular abans que els elements anessin a dormir al vestíbul de l'Ajuntament.

El Seguici Popular es torna a reunir al complet en una Vigília satírica i musicalGerard Martí

tracking