Diari Més

Successos

Imposen una ordre d'allunyament a un casteller d'una colla de Tarragona

La víctima l'hauria denunciat fa unes setmanes per un presumpte cas de violència masclista

Imatge d'arxiu de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Imposen una ordre d'allunyament a un casteller d'una colla de TarragonaLaia Díaz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge ha imposat una ordre d'allunyament a un casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. La víctima, una membre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, l'hauria denunciat per un presumpte cas de violència masclista fa unes setmanes, una situació que ja està en coneixement de les colles i per la qual s'està treballant per esclarir els fets i prendre una decisió.

Des de la Jove reconeixen que la junta de la colla fa setmanes que treballa internament a diversos nivells en aquest tema. «Estem monitorant cada dia el cas tant en l'aspecte judicial, com en el social i també en el personal, per conèixer la situació del casteller», indiquen fonts de la Colla Jove. Des de la junta dels liles volen deixar clar que «la Jove no té res a veure amb aquest presumpte cas de violència masclista». Tal com expliquen, els fets pels quals acusen el membre de la colla s'haurien produït fora de l'àmbit casteller. És a dir, la presumpta agressió no va tenir lloc a cap assaig, ni diada, ni activitat social local, sinó que es va produir en la vida privada del casteller.

Això no significa que es desentenguin del cas, de fet, estan fent «treballs de pedagogia amb aquesta persona, unes xerrades que també es fan en general als membres de la colla». La Colla Jove, que repeteix que no té cap implicació directa amb els fets que s'haurien produït, condemnen qualsevol cas de violència masclista. «Sempre hem estat en contra de qualsevol actitud masclista, racista o homòfoba».

Pendents de la resolució

Per una altra banda, la junta de la colla està treballant conjuntament amb la seva comissió de gènere, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya: «Estem en constants converses amb ells, per parlar sobre el que s'hauria de fer». És un cas complicat de portar, ja que la presumpta agressió no s'ha produït dins de l'àmbit casteller. En cas d'haver-se produït en una diada o un assaig, possiblement s'hauria actuat d'una altra manera.

De moment, la Colla Jove Xiquets de Tarragona encara no ha decidit apartar ni expulsar al casteller en qüestió. Fonts de la colla afirmen que, tot i que coneixen que existeix l'ordre d'allunyament, encara no volen prendre cap decisió definitiva perquè continua sent «presumpte» agressor.

Per això, han decidit esperar a la resolució del cas. «Encara no és un cas resolt i esperarem que el jutge faci la seva sentència, no serem els primers en culpabilitzar-lo», argumenten. Una situació molt diferent de la que es va viure a principis de setembre amb el cas d'un altre casteller dels Xiquets del Serrallo que va ser detingut per un presumpte d'abús sexual a una menor.

L'home va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial, no va poder seguir assistint als assajos i les diades, perquè van decidir apartar-lo. Els fets es van produir fora de l'àmbit casteller, com en el cas de la Jove, però en aquest cas li van suspendre els seus drets sense que hi hagués encara una resolució judicial.

El casteller de la Colla Jove de Tarragona, doncs, pot assistir als assajos i a les diades, però no ha aparegut durant els darrers dies ni al local ni a les places «per decisió pròpia». Però a l'última diada castellera, la de Santa Tecla del Primer Diumenge, no va poder assistir per l'ordre d'allunyament, ja que la Colla Vella dels Xiquets de Valls, a la qual pertany la víctima, era una de les colles convidades. No s'espera que aparegui ni en els propers assajos ni en la pròxima diada de Santa Tecla d'aquest divendres.

tracking