Diari Més

Joan Rom, l'espigolador del paisatge

S'ha inaugurat al MAMT 'El lloc', la primera exposició individual a la ciutat de Tarragona de l'artista resident a Castellvell del Camp

La inauguració es va fer divendres amb la presència de Noemí Llauradó.

Joan Rom, l'espigolador del paisatgeC.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lloc entès com un espai geogràfic, però també com aquell espai propi que tots ens anem construint, encara que mai sigui definitiu del tot.

Aquesta és la idea sobre la qual es fonamenta l'exposició que Joan Rom inaugurava el passat divendres al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT).

«Soc una mena d'espigolador, tot el material que faig servir són peces que recol·lecto en rieres, platges, abocadors…», explicava Rom en la inauguració d'El lloc, la seva primera exposició individual a la ciutat després d'un llarg període sense exposar ni, gairebé, produir.

Joan Rom (Barcelona, 1954) viu i treballa a Castellvell del Camp. Des del 1983 fins al 1999 va tenir l'estudi a Mont-roig, moment en què va decidir fer una aturada de prop de dues dècades, durant la qual va posar en pausa la seva producció i també l'activitat expositiva.

Ara, Rom torna amb una exposició que concentra la seva activitat artística dels dos últims anys. Es tracta d'una selecció d'obres escultòriques, collages i fotografies fetes a partir d'objectes trobats, d'elements del paisatge –del lloc de l'artista– que Rom ha seleccionat per donar-los una nova vida: «La idea és recuperar i tornar a posar en circulació coses que han estat en ús i ara són restes», explica. Aquest plantejament, recurrent en la seva obra ja des dels anys 80, es manifesta ara en peces que funcionen com relleus de paret, dibuixos a gran escala que retornen la bellesa a fragments i objectes abandonats. «Els recullo, els selecciono i els faig una intervenció molt petita, però són petits gestos carregats d'intenció», detalla Rom.

A El lloc hi dominen els elements de caràcter tectònic: còdols i material d'enderroc que Rom ha seleccionat i organitzat curosament a partir de les seves qualitats formals, el seu pes, dimensions i cromatisme. Amb elles, Rom configura peces d'aparença senzilla que, tot i haver format part d'un paisatge, no ens traslladen a un lloc geogràfic concret.

Les nou peces que conformen la mostra estan distribuïdes per diversos espais del MAMT, en una mena de fragmentació paral·lela a la dels materials usats. El gruix està a la sala d'exposicions temporals, però el visitant també es pot trobar part de l'obra a la Sala 0, que és la porta d'entrada a l'exposició permanent del museu, i a l'espai de La Capella, situat a la segona planta.

«El Museu ha mostrat molt d'interès per l'exposició i estic encantat d'inaugurar El lloc aquí», assegurava Rom divendres passat. L'artista plàstic va estar acompanyat de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, el director del MAMT, Manel Margalef, i de Marc Navarro, comissari de la mostra.

El lloc es pot visitar fins al 27 de novembre. L'entrada és gratuïta.

La inauguració es va fer divendres amb la presència de Noemí Llauradó.

Joan Rom, l'espigolador del paisatgeC.S.

tracking