Diari Més

Santa Tecla 700

El viatge del Braç: creuar la Mediterrània per a reforçar el poder d'un regne

El documental 'El viatge de les relíquies de Santa Tecla', de Rafael López Monné i Julio Villar narra perquè es van portar els ossos de la santa a la ciutat

Per a fer el documental, han gravat en espais com la Llotja i el Museu Marítim de Barcelona, així com diversos
escenaris tarragonins.

El viatge del Braç: creuar la Mediterrània per a reforçar el poder d'un regneCedides- Rafael López Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'any 1321 una missió partia de terres catalanes en direcció a l'actual Turquia amb un objectiu: portar una relíquia de Tecla d'Iconi per a reforçar-ne el seu culte a la ciutat de Tarragona. Aquest viatge pel Mare Nostrum, però, no només responia a uns motius religiosos, sinó que formava part d'una estratègia de poder de la Corona d'Aragó per a consolidar una posició de lideratge comercial i polític a la Mediterrània. Els detalls d'aquest viatge, les persones que l'impulsaren i els que el feren i els motius que el motivaren s'expliquen en el documental El viatge de les relíquies de Santa Tecla, de Rafael López Monné i Julio Villar i produït per Kamaleon. Dimarts vinent, el Teatre Tarragona acollirà a dos quarts de 9 del vespre l'estrena d'aquesta peça audiovisual que posarà llum sobre el context històric de l'arribada del Braç i permetrà entendre millor el relat que l'envolta.

«La història que envolta l'arribada de la relíquia és apassionant. Parla de nosaltres i del que som», afirma Rafael López Monné un dels autors del documental. L'objectiu de la peça audiovisual que s'estrenarà el dimarts és submergir-se en el moment històric de la vinguda de la relíquia, posant el focus en la ciutat, però també en el conjunt de la Corona d'Aragó. I és que la seva estratègia expansionista a la Mediterrània hi tenia molt a veure. Un clar exemple d'això el trobem, relata López Monné, en les persones que van creuar el mar per anar a buscar les relíquies: «Un d'ells va ser Simò de Salset, un dels principals comerciants que hi havia a Barcelona en el moment, cosa que evidencia com les estratègies comercials de la corona van tenir un gran pes a l'hora d'anar a buscar la relíquia i portar-la cap a Tarragona».

El gran moment

«Creiem que val molt la pena divulgar-ho. No només perquè es tracta d'uns fets molt interessants i força desconeguts per la ciutadania en general. L'arribada és el gran moment de la història de Tarragona. La ciutat no ha viscut cap altre instant amb tant d'impacte i tanta transcendència », assegura el fotògraf i documentalista. I afegeix: «No són els fets, sinó el que signifiquen».

Justament dotar de significat i d'interpretació als fets històrics és un dels trets distintius dels creadors d'aquest documental. «La interpretació del patrimoni i de la història és el nostre punt fort. Estem molt connectats amb Tarraco Viva i després de 20 anys hem acumulat molta experiència en com interpretar la història. Simplificar el relat i fer-lo entenedor i assequible per al públic general és la clau», explica López Monné. En aquest aspecte, Julio Villar, l'altre impulsor del documental, hi té un rol essencial. «En Julio és historiador i guia turístic, coneix molt bé la història de Tarragona i, el més important, sap transmetre-la», assegura el seu company en aquesta aventura audiovisual. De fet, Villar és l'autor del guió del documental i el presentador i conductor que va guiant a l'espectador en aquest viatge.

Materialitzant la història

Cal destacar que aquesta no és la primera vegada que Villar i López Monné treballen plegats. Durant la pandèmia, van ser els creadors d'una sèrie de peces audiovisuals curtes que relacionaven episodis històrics de la ciutat amb el patrimoni que podem contemplar avui en dia. «Eren peces elaborades amb pocs recursos, però que funcionaven bé per la importància que tenia el guió», considera Rafael López Monné. De fet, aquests vídeos van ser la guspira que va motivar l'elaboració d'El viatge de les relíquies de Santa Tecla.

En aquesta ocasió, els autors s'han valgut de diversos recursos audiovisuals per a traçar aquest relat. A banda de les explicacions de Julio Villar en escenaris diversos importants per a l'obra, com el Museu Marítim i la Llotja de Barcelona i el Pretori i la Catedral a Tarragona, s'hi afegeixen recreacions, seguint un estil minimalista, miniatures medievals de l'època que s'han animat i algunes imatges històriques que ajuden a acabar de visualitzar el context que va envoltar un fet únic i determinant per a la ciutat de Tarragona. «Sense interpretació no entenem el patrimoni», subratlla López Monné. I conclou: «Esperem que el documental permeti reflexionar sobre el passat per a donar resposta a la pregunta de qui som com a ciutat i perquè».

tracking