Diari Més

Societat

El port de Tarragona afirma que el conflicte pot provocar el desabastiment de sectors

L'Autoritat Portuària insta treballadors i empreses a arribar a un acord per desbloquejar la problemàtica

Imatge d'un vaixell carregat de cereals descarregant la mercaderia al port de Tarragona.

El port de Tarragona afirma que el conflicte pot provocar el desabastiment de diversos sectorsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha assegurat aquest dijous que el conflicte dels estibadors amb les empreses del sector ha fet que durant l'agost s'hagin descarregat un 45% menys de cereals respecte el mateix mes de l'any passat.

En declaracions a l'ACN, Cruset ha instat treballadors i empreses a arribar a un acord per desbloquejar la situació, que fa que els vaixells descarreguin a un ritme inferior de l'habitual. La problemàtica ja ha provocat que alguns sectors ja estiguin anant a altres ciutats per completar l'operativa, un fet que per Cruset és preocupant i resta competitivitat al Camp de Tarragona.

Cruset ha remarcat que el conflicte laboral s'allarga des de fa anys arran d'uns canvis legislatius impulsats per la Unió Europea per liberalitzar el sector de l'estiba. «En aquest procés s'ha produït la reducció de l'eficiència en el moll i de la capacitat de descàrrega, sobretot de cereals, però també d'altres tràfics. Múltiples actors s'han posat en contacte amb l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) per fer evident la preocupació», ha exposat.

Aquest alentiment que el port assegura que hi ha el quantifiquen en un 45% durant l'agost, en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Així, es va passar de les 633.000 tones a les 347.800 d'enguany, segons xifres del port tarragoní. «La primera quinzena de setembre s'ha fet evident de forma claríssima», remarca Cruset.

Això ha fet que la ruta que fa servir Inditex entre Turquia i Tarragona l'empresa l'hagi variada i ara descarregui a ports francesos. La situació es repeteix en cereals o fruita tropical. «Alguns que estan a mig descarregar han de marxar del port perquè no poden esperar més». Aquest dijous, s'ha estat descarregant un vaixell de cereals que va començar a buidar els magatzems el 22 d'agost. Un procés que en condicions normals es fa amb un marge d'entre set i nou dies.

El responsable de la infraestructura ha destacat que la problemàtica està alterant el funcionament de diferents sectors econòmics i que genera increments en els preus d'alguns productes. Pel port, també provoca «la pèrdua de llocs de treball en la mateixa operativa, en transportistes autònoms, ramaders, treballadors de centres de producció de l'alimentació, l'automòbil i el paper, entre molts altres».

El president de l'APT ha afirmat que des de la institució estan «facilitant i promovent que les posicions vagin encaixant i hi hagi un acord en els propers dies»entre treballadors i empreses estibadores. «També estem en contacte amb sectors econòmics i administracions superiors per desplegar els mecanismes necessaris per mitigar els efectes dels baixos rendiments al port de Tarragona», ha assegurat. Tot plegat, per «facilitar la recuperació de la rapidesa en el servei i de la normalitat».

tracking