Diari Més

Llibres

Un conte per trencar distàncies

Aquest dimecres es presenta el desè volum de la col·lecció 'Els Contes del Seguici', que enguany està dedicat al Ball de Pastorets de Tarragona

Enric Garcia Jardí i Octavi Torné, autor i il·lustrador, al pont del Francolí.

Un conte per trencar distànciesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un gest tan senzill com mirar per la finestra pot ser l'espurna sobre la qual se sustenti tota una història. Això és el que li va passar al periodista Enric Garcia Jardí, autor del nou volum de la col·lecció d'Els Contes del Seguici: «Des de la meva finestra a Torres Jordi veia sovint un pastor. Quan em van proposar escriure el conte, de seguida em va venir al cap la imatge d'aquell home i la idea de connectar un pastor de veritat amb un algú que es vesteix igual, però que és del Ball de Pastorets». Així és com va néixer El pastoret i els ponts, el desè volum de la col·lecció, que té com a protagonista el Ball de Pastorets tarragoní. La història narra un dia en la vida d'un pastoret d'ovelles que coneix una nena que vesteix igual que ell. Encuriosit, es deixa arrossegar per ella, que el portarà a conèixer la festa de Santa Tecla.

Per fer-ho, el nen haurà de perdre la por a travessar el pont del Francolí. Quan ho faci, a l'altra banda hi descobrirà la ciutat, sempre atrafegada, però també el Ball i la festa. De tornada a casa, serà el pastoret qui convidarà la nena a travessar el pont en direcció contrària, perquè també ella pugui fer una descoberta.

«Els ponts estan fets per creuar-los», assegura un dels protagonistes. Amb aquesta idea, l'autor reivindica la connexió entre els dos mons –el del dia a dia i el de la festa– però també entre dos espais –la ciutat i els barris. «Fins i tot hi ha una tercera connexió», apunta Octavi Torné, Octavius. L'il·lustrador del conte assegura que amb el seu treball també va voler reivindicar la necessitat que el món rural i la ciutat estiguin més connectats.

Octavius, que ja havia il·lustrat el vuitè volum de la col·lecció (El barret del Nano Capità), assegura que en aquesta ocasió va fer moltes passejades pel Francolí, un espai que ja coneixia, però que es va haver de mirar «amb uns altres ulls». El resultat d'aquest estudi es plasma a les il·lustracions, on es pot veure flora i fauna característiques.

Junt amb el Francolí, el conte recorre també el centre de la ciutat i la Part Alta, culminant amb l'entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral. Una escena, reconeix l'il·lustrador, que està treballada, revisada i corregida fins a l'extrem: «Vaig arribar a anar al lloc exacte on es posa el Ball de Pastorets per veure des de quin angle veien ells la plaça, i amb l'equip editorial vam estar corregint tots els elements perquè fossin exactes. Fins i tot, ens vam estar mirant un plànol de com se situava cadascú».

Aquesta cura extrema per reproduir la festa de manera rigorosa, fins al detall, és un tret característic de tota la col·lecció, que està impulsada per l'Associació d'Amics de la Colla Jove de Tarragona i d'Insitu Comunicació. En aquest sentit, tant l'autor com l'il·lustrador asseguren haver-se sentit «molt acompanyats per l'equip editorial», i confien que la seva feina agradi «als lectors més exigents, que són els nens».

La presentació d'El pastoret i els ponts es farà aquest dimecres, 14 de setembre, a les 19 h. al Pati del Palau de la Diputació de Tarragona. L'endemà, dia 15, se'n farà la presentació infantil amb una festa al passeig de les Palmeres amb el contacontes Joan Reverté. En paral·lel, ja es pot visitar l'exposició 10 anys d'Els Contes del Seguici a l'Espai Turisme. Enguany, per celebrar el desè aniversari de la col·lecció, el conte va acompanyat d'un quadern d'activitats.

tracking