Diari Més

Santa Tecla 700

El Port acull una mostra sobre el 30è aniversari del Bou i el 15è del Bou Petit

L'APT patrocina diferents activitats commemoratives dels 700 anys de Santa Tecla

L'animal de foc recorrerà els carrers de la Part Alta.

Els Portadors del Bou de Tarragona preparen la festa del seu doble aniversariCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Port de Tarragona ha volgut col·laborar enguany en els actes commemoratius dels 700 anys de Santa Tecla. La col·laboració de l'APT en aquesta edició especial s'aproxima als 50.000 euros en total, bona part dels quals corresponen a l'acord de patrocini signat amb l'Ajuntament de Tarragona amb un import de 33.880 euros (IVA inclòs) per al suport promocional de diferents actuacions: programa de mà, web, xarxes socials, dossier de premsa, llibre Operació Tecla o a la Mostra de Folklore Viu.

En aquesta edició, el Port de Tarragona també col·labora amb diverses activitats de la Festa Major lligades als actes més tradicionals: acull la mostra del 30è aniversari del Bou i el 15è del Bou Petit, la presentació del Ball de Titans, un espectacle original sobre la Mulassa Petita i el Refugi 1 és la seu dels elements convidats a la Mostra del Folklore Viu.

Fins al divendres 16 de setembre, el Refugi 1 sala 3 es pot contemplar l'exposició sobre el XXX Aniversari del Bou de Tarragona i el XV Aniversari del Bou Petit de Tarragona. Dos elements emblemàtics de les festes tarragonines que a més compten amb la presència del Bou del Vendrell i del Bou de Valls. Els elements tarragonins també mostren el vestuari i d'altres estris relacionats amb la seva aportació al Seguici.

I dissabte 17 de setembre, el Refugi 1 acollirà en l'any de la gran celebració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia de la patrona a Tarragona, els integrants de la Mostra de Folklore Viu, una mostra on més de 500 participants d'arreu de Catalunya lluiran els seus balls i actuacions. Un seguici excepcional apadrinat pel Seguici Popular de Tarragona. Els participants a la mostra, una vegada finalitzada, celebraran el sopar de germanor en el mateix indret.

El diumenge 18 de setembre, a les 12.30 hores, des del Museu del Port s'ofereix l'activitat Vivint el port, un maridatge d'històries portuàries vinculades al comerç, l'esport, les embarcacions, la pesca... acompanyades d'un tast de diferents vins de la terra, tot fent un recorregut pel nou Museu del Port de Tarragona. L'activitat és gratuïta però cal fer reserva prèvia a museuport@porttarragona.cat.

I el diumenge següent, 25 de setembre, a partir de les 9.30 hores, a la pèrgola del Serrallo es convoca el XXIX Concurs de Mestres Romescaires, organitzat pel Sindicat d'Iniciativa i Turisme de Tarragona amb la col·laboració de l'Ajuntament i el Port de Tarragona, i també de l'Associació de Veïns del Serrallo, la Confraria de Pescadors de Tarragona i la DO Tarragona.

Ball de Titans

La pèrgola del Serrallo serà l'escenari divendres 16 de setembre, a les 18.30 hores, de la presentació del Ball de Titans pel Gremi de Marejants de Tarragona. Va ser un dels balls més populars, si més no des del 1577 fins al 1804, quan es va extingir. Es creu que el seu antecedent més immediat havia estat el Joc del Drap del segle XV. I només es tenen referències de la seva existència a la ciutat de Tarragona. Era format per un seguit de personatges o animals mitològics inspirats en la mitologia grega.

El Gremi de Marejants, vinculat des del seu origen a l'entorn portuari, participa en totes les festes populars de la ciutat, sobretot en l'entrada del Braç de Santa Tecla el 1692 amb l'aportació per part del Gremi del Ball de Titans. Tant el Ball de Titans com l'estendard eren part important en la recepció de les personalitats que visitaven Tarragona des del segle XIV.

En la recuperació d'aquest nou element del Seguici Popular hi ha contribuït l'Autoritat Portuària de Tarragona. El Gremi de Marejants ha cercat els elements del nou vestuari, la coreografia, etc. per tornar a tenir visibilitat en les festes tarragonines.

La Mulassa Petita al Teatret

El Teatret del Serrallo, amb motiu de Santa Tecla, ha impulsat, juntament amb la Mulassa de Tarragona i Genovesa Narratives Teatrals, l'espectacle taller infantil Les sabates de la Mulassa Petita.

Una activitat teclera de petit format recomanada a partir de 4 anys amb una durada de 50 minuts que s'estrenarà gratuïtament el dissabte 17 i el diumenge 18 de setembre, a les 12 hores, a l'emblemàtic escenari del Teatret (Moll de Pescadors, 1) i després recorrerà diversos centres educatius de la ciutat.

Aquest nou espectacle pren com a punt de partida els peus de la Mulassa Petita, que és l'única part dels portants visible. A partir d'aquest detall, un relat apassionant al voltant de la Mulassa Petita i les seves ganes de ballar i de gresca, duran als assistents a interaccionar amb la història.

'Operació Tecla'

Divendres 16 de setembre, a les 20 hores, al Tinglado 1 del Moll de Costa es presenta el llibre Operació Tecla, una obra d'història il·lustrada de l'autor Joan Carles Blanch que parla de la història de Santa Tecla i com Santa Tecla esdevé la Patrona de la ciutat. L'acte comptarà amb la presència del president del Port i l'alcalde de Tarragona.

Els 75 anys del Club Ciclista Tarragona

Dimarts 20 de setembre, a les 18 hores, al Refugi 1 sala 1 del Moll de Costa es farà la inauguració de l'exposició commemorativa dels 75 anys del Club Ciclista Tarragona. L'exposició romandrà oberta fins al 23 d'octubre.

Una exposició que mostra la història del club amb projeccions, recopilació d'imatges, selecció de bicicletes d'època i complements, objectes de col·leccions privades. També s'hi realitzaran activitats complementàries: conferències, sortides en BTT o ciclisme de carretera, tallers, etc.

Altres activitats

Un any més, el Moll de Costa acull dissabte 17 de setembre, de les 9 a les 18 hores, la Festa per a Tothom de Down Tarragona al Refugi 1. En aquest mateix indret els assistents gaudiran d'un dinar de germanor i un final de festa amenitzat amb música i ball.

I també, com en d'altres edicions, la peonada popular del Santa Tecla, organitzada pel Patronat Municipals d'Esports, passarà pel Serrallo, diumenge 18 de setembre a les 9 hores.

tracking