Diari Més

Els artistes de la Part Alta reobren els seus tallers després de set anys

La dotzena edició d'aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de 42 creadors de disciplines com la pintura o la fotografia

Després d'anys dedicant-se a la pintura abstracta, Llevat està experimentant amb l'art japonès.

Els artistes de la Part Alta reobren els seus tallers després de set anysSergi Peralta Moreno

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els artistes de la Part Alta van reobrir aquest cap de setmana les portes dels seus tallers al públic general per primera vegada des de feia set anys. Al llarg de tres dies i fins ahir, els curiosos van poder visitar 17 espais diferents al nucli antic on els esperaven 42 creadors multidisciplinaris disposats a mostrar els fruits de la seva feina en l'espai on deixen volar la inspiració. Pintors, fotògrafs, ceramistes, escultors, capellers, joiers... Hi havia art per a tots els gustos.

La fotògrafa Mònica Galera i el pintor i joier Enric Llevat comparteixen espai amb dos companys més a l'Atelier Rambla Vella. Cada deu minuts, una nova persona es plantava al llindar de la seva porta preguntant si podia contemplar el seu art. «Jo dissabte vaig fer un taller de tinta xinesa. No pensava que vingués ningú i van venir sis persones. Sí que ha tingut força més èxit del que ens esperàvem», assegura Llevat.

La mateixa sensació «positiva» regnava en Eugeni Fabregat. Expert en la pintura –empra materials com la cera o la resina– i el gravat, conviu amb la capellera Marta Castro a les seves instal·lacions al carrer de la Nau. Fa anys que es dedica a plasmar les seves idees sobre el llenç i considera que aquesta iniciativa és valuosa tant pel visitant com pel creador: «L'artista té una referència de com funciona la seva obra de cara als interessats i el públic pot veure obres que normalment no veu, i ho fa al lloc on s'elaboren; no en una galeria, ni en un museu, sinó en un taller, que és molt diferent», detalla. Llevat i Galera també veuen amb bons ulls la retroacció instantània que hi ha entre l'artista i els curiosos, cosa que és impossible que ocorri si es limiten a compartir l'obra a través de les xarxes socials.

Tanmateix, tant Llevat com Fabregat coincideixen a afirmar que si haguessin tingut més temps per preparar-se, el resultat d'aquesta dotzena edició dels Tallers Oberts encara hauria estat més rodó. «L'oportunitat no es podia perdre», assevera Fabregat. Per la seva banda, Llevat aposta per tornar a esbatanar les portes al més aviat possible. «La idea és fer una altra edició per Nadal. És l'excusa perfecta per poder fer un regal original i artístic», assegura. El pintor del carrer de la Nau tampoc es perdria la festa: «M'apunto a qualsevol edició que es convoqui», celebra.

Què és l'art?

El 1917, Marcel Duchamp va revolucionar el món de l'art amb la presentació de La font davant de la Societat d'Artistes Independents. L'aparició d'aquell urinari signat sota pseudònim a una sala d'exhibicions de Nova York va trencar els principis que s'havien establert sobre què era l'art i què era una possible font d'inspiració: podia ser-ho tot o res, segons la percepció de cadascú.

Un segle després, els artistes continuen bevent de fonts molt diverses a l'hora de plasmar la seva imaginació. A banda de sentir devoció per la pintura japonesa, els debats ètics i morals sobre la biogenètica motiven Llevat a elaborar petites escultures basades en els elements microscòpics. Altrament, Galera s'inspira en la seva pròpia herència familiar: a partir de fotografies que troba als mercats, recrea la genealogia femenina. Adjudica les històries dels seus avantpassats als retrats, atorgant-los un nou significat, i, amb fil, broda patrons que li permeten connectar-se amb les protagonistes i teixir una trama interna. «És un treball molt íntim», conclou.

tracking