Diari Més

Societat

'Integradors d'estiu', un servei a Tarragona pels casals amb nens amb necessitats especials

El Consell Comarcal del Tarragonès ha impulsat aquest nou projecte amb la intenció de vetllar per la conciliació familiar durant les vacances

És el primer any que el Consell Comarcal del Tarragonès ofereix aquest servei als casals d'estiu.

'Integradors d'estiu', un servei a Tarragona pels casals amb nens amb necessitats especialsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estiu és una de les èpoques més complicades per a conciliar el treball i la família. Un dels recursos més utilitzats per a intentar pal·liar aquest problema són els casals o campus d'estiu. Però en el cas de les famílies amb infants amb necessitats especials no és tan fàcil. Molts dels centres no disposen de personal qualificat que pugui oferir intervencions especialitzades.

És per això que, des de l'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Tarragonès, s'ha impulsat la iniciativa Integradors d'Estiu. Aquesta és finançada per la Conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya des del Pla de Corresponsables del Ministeri d'Igualtat, a través del programa Temps per cures. «Les famílies havien de dedicar molt de temps per a trobar un casal on poguessin cobrir les necessitats dels seus fills i, a més, havien de marxar molt lluny perquè no n'hi havia cap al seu entorn més proper», expliquen des de l'equip de Benestar Social del Consell Comarcal.

Aquest estiu, gràcies a la implementació d'aquest nou projecte, tres integradores han atès un total de 20 infants repartits en set casals i campus d'estiu dels municipis de Constantí, la Canonja, Torredembarra, Altafulla, els Pallaresos i el Morell.

Aquest servei dona suport a les famílies amb infants amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE), sigui per diversitat funcional o dependència, dins els casals d'estiu, intervenint en el lleure educatiu per a afavorir el temps de respir dels pares. «Sobretot el de les mares, que en aquestes situacions són les que prioritàriament han de lidiar amb les càrregues de les cures», apunten els responsables de la iniciativa.

La feina de les integradores

Les integradores, per poder cobrir tota la demanda, s'han hagut de repartir els dies i les hores que passaven a cada centre: «Amb la subvenció del Ministeri d'Igualtat vam comprar una bossa d'hores necessàries per donar resposta a les peticions que vam rebre al juny». Tot i que això permet donar abast a tots els casals, reconeixen que «no han pogut generar un vincle prou fort amb cap d'ells».

Més enllà d'atendre als centres com a vetlladores, les integradores volen formar part del grup, no ser només un complement. «Són una persona més dins de l'equip del casal», asseguren des de l'equip de Benestar Social. La seva funció és «vetllar per les necessitats bàsiques dels infants que requereixen una atenció especialitzada i els acompanyen durant les diferents activitats». Alhora que presten suport professional especialitzat i orienten als equips educatius dels casals.

Al final, l'objectiu és cobrir les necessitats dels nens perquè puguin participar-hi amb normalitat. Així com, també, afavorir la conciliació familiar i el descans de les seves famílies. Des del Consell Comarcal valoren positivament el primer any d'Integradors d'Estiu, que finalitza el 31 d'agost: «Les sensacions són més que positives, el feedback setmanal de les integradores és molt bo i els casals estan molt agraïts». De fet, pel pròxim estiu pretenen ampliar la seva oferta perquè més casals dels diferents municipis de la comarca puguin gaudir d'aquest servei.

tracking