Diari Més

Sant Magí

«Ens preocupava la calor i, al final, hem patit per les possibles tempestes»

Els Portants de l'Aigua de Sant Magí arriben avui a la ciutat després d'un llarg camí en carro que van iniciar ahir des de les fonts de la Brufaganya

Imatge de l'entrada dels Portants de l'Aigua de Sant Magí amb els carruatges a Santes Creus.

«Ens preocupava la calor i, al final, hem patit per les possibles tempestes»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui arriba l'Aigua de Sant Magí a Tarragona, gràcies als Portants que van iniciar ahir de bon matí el seu camí cap a la ciutat. «L'inici ha anat molt bé, tot i que hem estat molt pendents del temps», explica Sergi Baches, coordinador i membre de la junta dels Portants de l'Aigua.

Dilluns es van reunir tots a les fonts de la Brufaganya, on van fer la tradicional missa. Aquell dia, com cada any que s'ha fet la Baixada, els participants es queden a dormir a l'aire lliure. Però enguany, les previsions de pluja no ho han permès. «Vam dormir a una casa rural», aclara Baches, que confessa que «ens preocupava la calor i, al final, hem patit per les possibles tempestes». Durant la jornada d'ahir, una comitiva de 74 persones, amb cavalls i carros, va anar des de les fonts de la Brufaganya fins a Bràfim, on han passat la darrera nit. Entremig, han fet aturades a Santa Perpètua de Gaià, Querol, el Pont d'Armentera i Santes Creus. «Era un moment molt esperant per la gent, que volia tornar a compatir experiències i vivències amb els companys», afirma Baches. «Per sort, tot i les males previsions, no ha plogut durant el recorregut» afegeix.

Mentrestant, a Tarragona, on les previsions de pluja també van obligar a suspendre alguns actes, es va viure un altre els actes més tradicionals de les festes de Sant Magí, la Sindriada. Al matí, al Mercat Municipal de Torreforta i, a la tarda, al Mercat Central de Tarragona. Per només 1 euro, els tarragonins van poder endur-se un tall de síndria fresca.

A més, venien inclosos tres intents per gaudir del Surf Mecànic, una activitat inflable per a petits i grans. La recaptació, que va ser solidària, es destinarà a comprar producte fresc als mercats de Tarragona per a les famílies més vulnerables de la ciutat. Durant la Sindriada es van organitzar jocs i es va posar música per amenitzar la jornada.

L'Arribada de l'Aigu

Avui es viurà un dels moments més esperats de les festes de Sant Magí: l'Arribada de l'Aigua. A trenc d'alba i des de Bràfim, els portants han començat la segona etapa del camí de l'aigua que passarà per Nulles, l'Argilaga i els Pallaresos, per arribar finalment, a Tarragona.

A les 18 hores, per la carretera de Santes Creus, farà entrada a la ciutat l'Aigua de Sant Magí amb els portants, les cavalleries i els carros enramats, que arribarà a la plaça de la Font a les 19 h. on es sumaran el penó, el Magí de les Timbales, gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l'Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers, carros enramats i carrossa enramada del sant i la resta d'elements festius de la ciutat per pujar cap al Portal del Carro.

A les vuit del vespre, al carrer de les Coques, les quatre colles castelleres de la ciutat faran la seva habitual salutació a l'aigua, abans el Seguici no retorni cap a la plaça de la Font a fer la ballada final. A les 23 h., Dalton Bang i Mitjanit ambientaran musicalment la revetlla de Sant Magí a la plaça de la Font. I a la mateixa hora, la plaça del Rei tornarà a acollir després de dos anys sense fer-ho la tradicional i esperada Revetlla Remullada amb la companyia d'espectacles Pa Sucat i DJ Remullat.

Demà, diada de Sant Magí, se celebrarà la Missa Solemne a les 11.30 hores i, posteriorment, les quatre colles castelleres de la ciutat faran l'entrada a la plaça de les Cols. A partir del migdia, realitzaran la tradicional diada castellera de Sant Magí.

A les set de la tarda, des de la plaça de la Font, sortirà la Professó amb el Seguici de Sant Magí que es dirigirà al Portal del Carro. Finalment, després de l'entrada del patró de Tarragona, des de la plaça de la Pagesia, pujaran els pilars caminant de les colles castelleres per ordre d'antiguitat.

tracking