Diari Més

Successos

La tempesta i la forta calamarsada danyen vehicles i jardins i inunden vials a Tarragona

La caiguda de pedres de més de dos centímetres de diàmetre va comportar el trencament de vidres de cotxes a la zona de Llevant de Tarragona

Imatge del pont inundat de l'Arrabassada a Tarragona.

La tempesta i la forta calamarsada danyen vehicles i jardins i inunden vials a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Pedres de la mida d'una pilota de tenis». Així definia ahir una veïna de Boscos de Tarragona, Cristina Juanola, la calamarsada que va afectar especialment la zona de Llevant de Tarragona. A banda de les pedregades, el litoral de la Catalunya sud va patir una tempesta elèctrica i pluges torrencials que van inundar zones de diferents municipis, la qual cosa va obligar els cossos de seguretat a tallar accessos. Fins i tot, es van arribar a formar mànegues a la mar. Tanmateix, el temporal d'ahir va ser el preludi de l'arribada del front principal durant el dia d'avui. Les pedres de gran mida que van caure ahir van arribar a malmetre els vidres i la carrosseria de diversos vehicles a la zona de Llevant de Tarragona, tal com assenyalava un veí de Cala Romana, Iván Varela: «He vist diferents cotxes amb els vidres trencats arreu de la urbanització».

Alguns conductors i veïns, fins i tot, van arribar a refugiar-se al pont de la rotonda entre el Catllar i la platja Llarga de Tarragona per assegurar els seus vehicles. «El pont de sota de l'autovia estava envaït de cotxes. No recordo una pedregada d'aquesta índole», expressava un veí de l'Escorpí, Pere Amenós.

La pedregada també va malmetre arbres i plantes a espais públics i a parcel·les privades, tal com van assegurar alguns ciutadans. «Tinc al jardí una catifa de trossos de fulles», explicava Juanola. En aquesta mateixa línia, la veïna de Cala Romana Silvia Guiu feia referència al mateix desperfecte provocat per les pedres, de més de dos centímetres de diàmetre. «Al principi les pedres eren petites i cada vegada queien de més grans. Això no hi havia vist mai aquí, semblava que s'anés a acabar el món», relatava Guiu.

«La calamarsada ha trencat algunes teules i ha creat desperfectes a l'hort», apuntava una altra veïna de Llevant a la qual se li va inundar durant una estona el garatge. Les afectacions també van arribar al Golf Costa Daurada, on es van foradar alguns para-sols, i al pont subterrani de l'Arrabassada, que connecta els carrers de Josep V. Foix i de Josep Ras i Claravalls, on es va inundar la via.

Les pluges torrencials i la calamarsada van provocar la caiguda d'alguns arbres, per exemple, al polígon Francolí i a l'avinguda del Mediterrani, i van comportar que algunes zones residencials es quedessin sense electricitat temporalment. «Els semàfors no funcionaven. Ha estat un miracle que no hi hagi hagut cap accident», assenyalava la presidenta de l'Associació de Veïns de Cala Romana, Belén Marrón.

D'altra banda, la Guàrdia Urbana va tallar l'accés a la platja de l'Arrabassada per la quantitat d'aigua acumulada. Al seu torn, Creu Roja va col·locar la bandera vermella i va avisar els banyistes. Segons van comentar fonts de l'entitat, alguns usuaris es van refugiar al lloc de socors.

Intervencions a Reus

Les inundacions també van afectar l'avinguda del Mediterrani de Reus, on es va arribar a aixecar el paviment de la calçada, la qual cosa va obligar a tallar la circulació a la via i a actuar a les brigades municipals per fer-se càrrec del sanejament.

Durant el dia d'ahir, la Guàrdia Urbana de Reus, en coordinació amb els Bombers de la Generalitat, van dur a terme diversos treballs, la majoria relacionats amb l'acumulació d'aigua i afectacions al trànsit, per tal de solucionar o pal·liar les conseqüències del temporal.

Una de les actuacions més destacades va ser l'entrada d'aigua al Teatre Bartrina, un succés que va obligar els Bombers a intervenir. També van haver de fer-ho al carrer de Teresa Pàmies i Bertran, on es va produir un despreniment d'una façana i es va haver d'assegurar la zona amb cinta policial.

El mateix va passar al número 13 del carrer de Santa Helena. Pel que fa als efectes del temporal en el trànsit, els cossos de seguretat de Reus van haver de tallar temporalment la circulació a diferents carrers: Sol i Ortega, Recasens i Mercader i Maria Cortina i Pascual. I al carrer de Rovira i Virgili es va obrir una tapa de clavegueram que va haver d'assegurar-se amb cons, ja que no es podia tancar.

A més a més, quatre vols que havien d'aterrar a l'Aeroport de Reus van haver d'acabar aterrant a Barcelona-El Prat per seguretat davant de les fortes pluges. Els vols en qüestió, programats entre les 10 i les 12.30 hores, arribaven de Manchester, Belfast, Londres i Dublín.

Desperfectes a tot el territori

Durant tot el matí d'ahir, els Bombers van haver de fer una desena de sortides a diferents indrets afectats pels aiguats al Camp de Tarragona. Una de les actuacions va consistir en l'alliberament d'un parell de vehicles, sense cap persona a l'interior, que havien quedat atrapats sota un pont al Vendrell.

A més a més, les fortes pluges i la calamarsada van anar acompanyades de la formació d'una mànega davant de la costa de Miami Platja, a Mont-roig del Camp. Veïns de la zona van compartir la magnitud del succés a través de xarxes socials, així com de la mida de les pedres i del conjunt de desperfectes d'arreu del territori.

També prop de la ciutat de Tarragona, Protecció Civil va haver de tallar els accessos als barrancs de Mas Blanc i Sant Ramon a Constantí. I al Catllar, els veïns van estar sense electricitat durant unes hores. Pel que fa a Altafulla, el barri marítim va patir inundacions, a banda de la caiguda de diverses branques d'arbres a l'avinguda Marquès de Tamarit i en alguns carrers de Baix a Mar. Les inundacions es van produir a alguns habitatges i als carrers Via Hercúlia i Jaume I. A més a més, una part de la terrassa de l'establiment El Mercadet es va esfondrar a causa de l'onatge del mar.

Per tal de protegir els banyistes, Protecció Civil va hissar la bandera vermella en totes les platges de Tarragona, el Vendrell, Torredembarra, Creixell, Altafulla i Vila-seca, no només per la tempesta, sinó també per les descàrregues elèctriques i les fortes ratxes de vent.

Tanmateix, les conseqüències no es van quedar en carrers municipals, sinó que també van afectar vies interurbanes, com l'AP-7, on es van generar retencions de fins a 10 quilòmetres, segons va informar el Servei Català de Trànsit. Per la seva banda, el Servei Meteorològic de Catalunya va informar que a Torredembarra es van registrar 30 litres d'aigua per metre quadrat en 30 minuts.

A Aldover, a la comarca del Baix Ebre, es van superar els 30,7 litres en 30 minuts i es van registrar ratxes de vent de 61,6 quilòmetres per hora. El telèfon d'emergències 112 va rebre prop d'un centenar de trucades relacionades amb les pluges, però cap per incidències greus.

Des d'ahir i fins avui, Protecció Civil demana precaució en els desplaçaments i activitats a l'exterior a les comarques de l'Ebre i al Camp de Tarragona per l'avís de temps violent durant la jornada.

tracking