Diari Més

Medi ambient

Tarragona retira nou tones de residus de 20 abocadors il·legals

L'Associació Aurora, l'adjudicatària, ha trobat força brossa al marge del Francolí i al Camí del Loreto

Imatge d'arxiu de la neteja d'un abocador il·legal de Tarragona.

Tarragona retira nou tones de residus de 20 abocadors il·legalsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona treballa per a acabar amb els abocadors il·legals a la ciutat. Per tal d'aconseguir l'objectiu, ha retirat, recentment, 9.310 quilograms de residus repartits a vint abocadors en terrenys rústics i camins.

Les tasques de recollida han anat a càrrec de l'Associació Aurora, entitat sense ànim de lucre enfocada en la salut mental i el medi ambient. Aquestes tasques han permès comprovar la gran acumulació de residus al Camí del Loreto i al marge esquerre del riu Francolí una vegada passat el parc amb el mateix nom i fins al límit municipal. De les nou tones recollides, 8.910 quilograms, un 95%, pertanyen a runa i voluminosos, mentre que uns 400 quilograms s'ha catalogat com a «altres deixalles». A més a més, s'han trobat dos pneumàtics. Tots els residus s'han lliurat a la deixalleria municipal de Tarragona, ubicada al polígon industrial Riu Clar.

L'Associació Aurora ha realitzat també un mapa amb la distribució dels diferents punts de residus. La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, comenta que «cal tenir en compte que són un focus de contaminació i contribueixen a augmentar el risc d'incendi a l'Anella Verda».

A banda del marge esquerre del riu Francolí i el camí del Loreto, on s'han netejat la majoria d'abocadors, també s'han retirat residus entre l'N-340 i l'A-7 Sínia, a l'àrea del Mèdol, a l'àrea entre el Mèdol i la depuradora, al camí de la Budellera i entre el carrer del Falciot i el camí del Mèdol.

L'import total dels treballs de retirada i tractament de residus encarregats pel consistori ha estat de 8.674,89 euros, amb l'IVA inclòs. Miguel exposa que «des de l'Ajuntament treballem intensament per combatre els abocadors il·legals, ja que suposen un impacte molt important al medi natural».

El treball intensiu de l'Ajuntament per tal de solucionar el problema dels abocadors il·legals està donant resultats positius, ja que, tal com va exposar fa unes setmanes el conseller de Neteja Pública, Jordi Fortuny, al voltant d'un 90% dels que hi havia s'han erradicat.

La Unitat de Medi ambient de la Guàrdia Urbana persegueix aquestes accions amb la finalitat que tant particulars com agents industrials no llancin escombraries on no pertoca. Les sancions per dur a terme aquests actes incívics poden arribar fins als 4.000 euros. Durant tot l'any 2021, es van obrir un total de 83 expedients sancionadors per abocaments il·legals (21 greus i 62 lleus).

D'aquesta manera, les tres accions del consistori per combatre els abocadors il·legals són sancionar les persones que cometen infraccions, netejar els abocaments incontrolats i establir mesures per dificultar que se'n generin de nous. Una gran part dels abocadors il·legals els generaven agents industrials o comercials, que en lloc d'anar a la deixalleria o acudir a un gestor de residus autoritzat, decidien anar al Francolí o al PP-09 a llançar les runes. Tal com va assegurar Fortuny, aquestes activitats il·legals estan en vies d'extinció. A més a més, moltes vegades les empreses que duen a terme aquestes pràctiques no són de Tarragona, sinó de municipis del voltant.

Pel que fa als voluminosos, l'Ajuntament ofereix un servei de recollida a domicili, el qual consisteix a establir un dia i una hora perquè l'equip de neteja de Tarragona passi a buscar-los. Tot i això, la ciutat requereix un servei de reforç per retirar aquells voluminosos abandonats a qualsevol lloc sense avisar. Segons el consistori, si es recullen al dia deu tones diàries, dues són sense previ avís, la qual cosa comporta un major finançament econòmic i dificultats a l'hora de planificar-se.

tracking