Diari Més

El preu del Chartreuse a Tarragona puja uns deu euros en els darrers quatre anys

L'ampolla de 70 centilitres del licor verd es ven a un preu entre 32 i 38 euros als comerços

El Chartreuse és un ingredient indispensable per elaborar la 'mamadeta', la beguda de Santa Tecla.

El preu del Chartreuse a Tarragona puja uns deu euros en els darrers quatre anysGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La gent s'estima molt el Chartreuse a Tarragona», explica Sara Domènech, una de les propietàries del celler Can Domènech. I és que barrejant aquest licor –tant el verd com el groc– amb granissat de llimona, s'elabora la mamadeta, la beguda oficial de Santa Tecla. Enguany, però, el preu de l'ampolla de 70 centilitres del Chartreuse verd ja s'enfila vora dels 40 euros, i s'incrementarà més amb l'arribada de l'edició especial de les festes. «Jo diria tranquil·lament que ara val com deu euros més que el 2018», recorda el gerent de la vinateria Clot Martell, Tomàs Armengol, que actualment ven el producte per 37,60 euros. Domènech l'ofereix per uns 38 euros i recorda que, abans, no superava els 22. Ja va avisar la marca francesa el 2019 que aniria apujant els preus per equiparar-se al valor europeu, però, segons la responsable de Can Domènech, s'hauria de «lluitar» per establir tarifes més assequibles, sobretot, tenint en compte que la població tarragonina «col·lecciona les ampolles especials».

Per la seva banda, Armengol, que comenta que no li agrada disposar de Chartreuse a la botiga, però que en té perquè és «un producte de Tarragona», explica que la pujada de preus es correspon amb una demanda «molt bèstia» de l'estranger. «Rebem correus de gent amb nom francès o anglès que estan interessants en comprar», declara.

Per a la responsable de Can Domènech, un dels altres problemes que recau en el Chartreuse és la limitada quantitat d'ampolles que reben els comerços per les festes i que no correspon amb la demanda. «Si cada any demanem més del que ens serveixen, no entenc que no lluitin per tenir aquestes ampolles i poder acontentar tothom», lamenta.

Amb tot, els comerciants coincideixen a l'hora d'assegurar que, durant la pandèmia, malgrat celebrar unes festivitats a mig gas, no van notar un descens en la venda d'aquest licor. «La gent deia: 'Si no fem la festa al carrer, la fem a casa'», recorda Domènech, que també comenta que els col·leccionistes no es volien perdre l'edició limitada de les ampolles.

Des de la VinoVi Vinoteca, on s'ofereix el licor verd per uns 32 euros, es guarda el mateix record: les vendes es van mantenir i, de fet, un cop es va rebre el Chartreuse de les festes, aquest «va desaparèixer en dues setmanes». «Si no ho controles i limites per a cada persona una ampolla de cada, arriba Santa Tecla i ja no hi ha res», assenyala una de les responsables de l'establiment.

tracking