Diari Més

Energia

L'Ajuntament de Tarragona instal·larà plaques fotovoltaiques a edificis municipals

El govern estudia també canviar l'enllumenat ornamental dels monuments per tecnologia led per millorar l'estalvi energètic

Els antics elements de llum de l'Amfiteatre es van renovar pels led l'abril passat.

L'Ajuntament de Tarragona instal·larà plaques fotovoltaiques a edificis municipalsAjuntament de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona instal·larà plaques solars a edificis municipals. El govern local preveu licitar aviat l'elaboració de diversos projectes d'energia fotovoltaica per als equipaments públics. Aquesta i el canvi de l'enllumenat de tots els monuments per tecnologia led, són algunes de les actuacions que durà a terme el govern local a mitjà termini per millorar l'estalvi energètic a la capital en la línia del Reial decret llei 14/2022 que entra en vigor avui. Mentrestant, l'Ajuntament de Tarragona ha començat a aplicar les mesures que s'hi recullen al decret: ha regulat l'aire condicionat dels edificis municipals a un màxim de 27 graus i, pròximament, s'instal·laran pantalles informatives de la temperatura i la humitat als equipaments públics. D'altra banda, segons el consistori, s'ha procedit a optimitzar les potències contractades de la major part dels quadres elèctrics d'enllumenat públic.

La millora de l'eficiència energètica ha estat una prioritat pel govern municipal molt abans de l'aprovació del decret, tal com explica el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig. «Quan vam entrar al govern, vam constituir una àrea de treball dedicada a l'eficiència energètica i la sostenibilitat de forma especialitzada i explícita, amb gent molt competent. El govern pel canvi ha apostat per la sostenibilitat des del minut u en totes les àrees de treball. Es tracta, de fet, d'un eix central del nostre programa polític», diu Puig. «Les nostres accions s'adeqüen bé a la llei del canvi climàtic. Moltes d'aquestes són anteriors i d'altres van molt més enllà», afegeix el regidor.

A banda de canviar la tecnologia antiga de l'enllumenat públic pel led, el govern local ha realitzat estudis en eficiència energètica de quatre edificis de titularitat municipal: la comissaria de la Guàrdia Urbana, els magatzems M1 i M2 de Tabacalera, l'Escola i Llar d'Infants el Miracle i el Palau Municipal.

Amb els resultats dels estudis, coneixerà quines serien les actuacions més recomanables per tal d'optimitzar el consum i la facturació d'electricitat, aigua i gas. Aquestes poden contemplar la substitució de l'enllumenat interior per llums amb tecnologia led, la implantació d'eines de suport com rellotges o detectors per adequar els consums al funcionament de l'edifici, la instal·lació d'eines de reducció del consum d'aigua –com difusors, aixetes temporitzades o polsadors amb doble descàrrega– i l'ajustament dels sistemes de climatització. També s'estudiarà la viabilitat d'implantar sistemes d'energia fotovoltaica i sistemes més eficients de climatització.

Enllumenat dels monuments

El canvi de l'enllumenat ornamental dels monuments per tecnologia led és, de fet, una mesura que ja s'ha aplicat enguany a l'Amfiteatre. La retirada dels antics elements que il·luminaven el monument a les nits –49 pantalles fluorescents, 30 aplics murals i 2 projectors– per col·locar-ne els nous va suposar una despesa de 20.600,01 euros que va millorar no només la imatge de l'Amfiteatre, sinó també la seva eficiència energètica.

La intervenció va finalitzar a principis del passat mes d'abril i es va aprofitar la intervenció per renovar l'antic material elèctric –amb més de 25 anys d'antiguitat–, com el cablejat, les caixes de connexió, les caixes portafusibles, entre d'altres. Tarragona, com la majoria de ciutats amb monuments patrimoni de la humanitat, estan a l'espera d'aclarir si el Reial decret les obliga a apagar les llums dels mateixos en horari nocturn.

Tecnologia LED

Les mesures per anar reduint el consum energètic a la ciutat s'han anat aplicant progressivament, sobretot a l'enllumenat dels carrers i places. El canvi de la tecnologia led a diverses zones de la ciutat ha suposat un estalvi en el consum de 368.447 kWh/any, el que equival a un estalvi de 29.475,76 euros anuals.

La substitució de les 112 llumeneres de la Via de l'Imperi Romà, els Jardins Pompeu Fabra, el passatge de Josep Massanés, la plaça Domenech Batet i Mestre i la plaça del Bisbe Bonet van suposar un estalvi d'emissions de CO2 de 26.059 quilos anuals, a banda del corresponent estalvi de consum i econòmic.

A banda d'aquesta actuació, l'Ajuntament ha substituït 168 projectors de vapor de mercuri i 80 llumeneres Tango per tecnologia led a diverses ubicacions de la capital. Tot plegat ha suposat una inversió de 321.436 euros, que estaran més que amortitzats en una dècada només amb l'estalvi que suposa el canvi a les llums de baix consum.

tracking