Diari Més

Cultura

Llibreries i cinemes de Tarragona se sumen al bo cultural per a joves

Museus públics, Adserà, Abacus o Ocine són algunes de les empreses on els joves de 18 anys podran rebre descomptes

Els joves de 18 anys podran aprofitar els descomptes del Bo Cultural Jove a la llibreria Adserà, a la Rambla Nova de Tarragona.

Llibreries i cinemes de Tarragona se sumen al bo cultural per a jovesXavi Jurio

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Llibreries, cinemes, museus, teatre, òpera... Els joves que fan els 18 anys durant el 2022 poden sol·licitar fins al 15 d'octubre el Bo Cultural Jove, una iniciativa del govern central per tal de fomentar el consum de productes i serveis culturals entre els joves. La llibreria Adserà, la botiga d'Abacus a Tarragona o els cinemes Ocine de les Gavarres són algunes de les empreses tarragonines que ja han cursat la sol·licitud perquè els destinataris de la campanya puguin invertir els 400 euros del programa en la seva botiga. A banda, les administracions públiques, l'Ajuntament i la Generalitat, també demanen que tots aquells espais de la seva competència puguin beneficiar-se del Bo.

«És imprescindible que es dugui a terme aquesta iniciativa i que es mantingui en el futur», comenta la responsable d'Abacus Tarragona, Mònica Pascual. «És important destinar-lo per a aquesta franja d'edat, ja que el poder adquisitiu dels joves és menor», afegeix. Pascual assegura que moltes persones que es van aficionar a la pandèmia continuen llegint. Respecte als joves, explica que a Abacus han notat «un boom molt gran» pel que fa al manga –els llibres de còmic d'origen japonès– i la novel·la gràfica. «L'afició per aquest gènere perdura o els insta a seguir consumint un altre tipus de lectura», manifesta.

Des de la llibreria Adserà, Gertri Adserà coincideix amb la responsable de la botiga d'Abacus. «Les editorials han canviat l'estil de publicació, han fet les portades més atractives, els llibres són més entretinguts, han barrejat gèneres. L'estil de les sèries de Netflix s'ha traslladat als llibres», apunta Adserà. «Ara existeix una retroalimentació entre internet i els videojocs i la literatura», afegeix Pascual.

Adserà també opina que les biblioteques de les escoles i dels instituts necessiten adaptar-se a l'actualitat. «Moltes semblen espais de càstig, hi ha molta foscor i els llibres són antics», expressa. Suggereix afegir-hi el manga i oferir més varietat per tal de fomentar la lectura entre els nens i els adolescents. Pel que fa a l'adaptació als joves, Adserà comenta que des de la llibreria han obert un compte de la botiga a la xarxa social TikTok.

D'altra banda, tant Adserà com Abacus asseguren que durant el darrer mes han notat un lleuger augment de l'afluència de gent als seus respectius locals a causa del tancament de La Capona. «Ho hem notat una mica, però la gent es mou molt per barris o demana per internet. Penso que a la llarga apareixerà una nova llibreria o algú tornarà a obrir La Capona», explica Adserà. «Una vegada passin els mesos, veurem com evoluciona tot», assenyala Pascual.

Pel que fa als cinemes, Josep Eduard Príncep, responsable dels Ocine, opina que el Bo Cultural Jove «tindrà una repercussió positiva per dinamitzar el cinema».

Pel que fa a l'administració pública, tant l'Ajuntament com la Generalitat també formaran part del programa. D'aquesta manera, els joves de 18 anys podran gaudir de descomptes en la seva entrada a espais com el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, entre molts altres.

Serrat Guasch, resident a Reus, serà una de les joves beneficiades del programa impulsat pel Ministeri de Cultura i Esport. «Em va avisar el meu pare i de seguida em va semblar una bona idea», relata. Guasch explica que aprofitarà el bo per pagar l'abonament del festival de música Primavera Sound. «L'abonament complet crec que arriba gairebé als 200 euros», indica. Tant els joves que vulguin sol·licitar el bo com les empreses que vulguin adherir-se a la campanya, poden fer-ho a través de la pàgina web habilitada: www.bonoculturajoven.gob.es. El gruix de 400 euros del Bo Cultural Jove es divideix en tres paquets: 200 destinats a arts escèniques, 100 per a productes físics i uns altres 100 per a productes digitals.

tracking