Diari Més

Educació

La URV acceptarà alumnes amb TEA al curs per a joves amb discapacitat intel·lectual

El Programa Inserlab orientarà professionalment per primera vegada persones amb autisme

Imatge de la visita de representants d'Europe Direct TGN al curs Inserlab per debatre sobre l'Europa del futur.

La URV acceptarà alumnes amb TEA al curs per a joves amb discapacitat intel·lectualCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Programa Inserlab de la URV fa cinc anys que s'encarrega d'oferir orientació professional a joves amb discapacitat intel·lectual. Aquest pròxim curs, per primera vegada, s'acceptarà també a persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). L'Associació d'Asperger i TEA del Camp de Tarragona, Aspercamp, celebra la notícia, ja que mínim tres joves de l'entitat participaran en el programa, segons explica la coordinadora d'Inserlab, Teresa Torres-Coronas.

La finalitat del curs, d'una durada de vuit mesos i destinat a gent d'entre 18 i 30 anys, és facilitar la inserció sociolaboral oferint eines per desenvolupar diferents habilitats per descobrir les capacitats i els interessos de cadascú. A més, ofereix l'oportunitat de continuar amb el cicle formatiu. «Molts joves no saben de què volen treballar, així que el programa els ajuda a descobrir els seus veritables interessos. Els ensenyem diferents espais de feina, com el laboratori o el treball d'auxiliar», assenyala la coordinadora. Les classes es duen a terme entre els campus Catalunya i Sescelades.

«Cada any ens adaptem a les característiques dels alumnes perquè tenim perfils molt diferents, però la filosofia és la mateixa», apunta Torres-Coronas sobre un curs finançat per l'ONCE i fons socials europeus. Aquest finançament permet acollir 15 estudiants, però la URV pot arribar a assumir dos estudiants més.

«Tenim exalumnes que ara estan treballant, però el percentatge és molt baix. A més, la pandèmia els ha perjudicat», explica Torres-Coronas. També informa que molts es presentaran a les oposicions per cobrir quatre places de subaltern a l'Ajuntament de Tarragona per a persones amb discapacitat intel·lectual. «Tenen un dossier de 400 pàgines que s'estan estudiant per presentar-se a l'examen del gener». detalla la coordinadora d'Inserlab.

Per la seva banda, la directora d'Aspercamp, Laura Recha, es mostra molt satisfeta que finalment el programa permeti l'entrada a persones amb autisme. «No tot el col·lectiu que representem necessita aquesta mena de formació, però hi ha alguns als quals de vegades se'ls fa difícil seguir un cicle ordinari», exposa. Recha indica que el curs Inserlab ajuda a millorar l'autonomia dels alumnes per tal de facilitar la seva entrada al món laboral. Arreu de l'estat espanyol, hi ha unes 30 universitats que ofereixen aquest programa.

A banda d'Inserlab, la URV compta amb un servei d'atenció a les persones amb diversitat funcional per tal que els estudis es puguin adaptar a tots aquells alumnes que ho necessitin.

tracking