Diari Més

Municipal

L'acumulació de brossa a la via pública a la Part Alta s'agreuja durant l'estiu

Les AVs Part Alta i Ara Part Alta critiquen la falta de neteja de la zona i l'incivisme d'alguns veïns que deixen les seves bosses al mig del carrer

La plaça de l'Oli és un dels punts negres d'acumulació de brossa.

L'acumulació de brossa a la via pública a la Part Alta s'agreuja durant l'estiuCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cop aixecades les restriccions per la pandèmia, els turistes tornen a trepitjar Tarragona. Els carrers de la Part Alta s'inunden cada dia de visitants que anhelen descobrir els secrets de la ciutat, però, pels voltants de la Catedral, s'amaga una desagradable sorpresa: l'acumulació d'escombraries. A la plaça de l'Oli, la situació és especialment complexa. Els contenidors d'aquest indret ja estan plens a vessar de caixes, ampolles i bosses abans d'arribar a l'hora de dinar. «Sempre estan els contenidors plens perquè hi llancen la brossa els restaurants i els ciutadans. A vegades, no pots ni entrar a la plaça i has de llançar les bosses des de lluny. Veus les muntanyes i au, una més», denuncia Manel Rovira, president de l'associació de veïns Part Alta. «És el barri més abandonat de Tarragona», lamenta.

Malgrat ser un tema que porta cua des de fa anys, Rovira analitza que, aquest estiu, el volum d'escombraries que es veu pels carrers s'ha «duplicat» arran de l'arribada dels turistes, cosa que provoca que els restaurants i les terrasses estiguin «treballant molt» i, en conseqüència, generin més residus.

«El problema no va a menys; va a més. No dono tota la culpa a l'Ajuntament, però sí que el culpo de no recollir la brossa. Quan tens els contenidors plens, deixes la bossa a terra, no la tornes a portar a casa», declara Rovira.

Quim Castellví, president de l'associació de veïns Ara Part Alta, també ha detectat que s'està vivint un estiu «molt dolent» i arriba a qualificar la neteja del barri de «zero». Recrimina al consistori que l'única actuació que du a terme per revertir la situació sigui «regar» els carrers amb «aigua a dojo», quelcom que, en la seva opinió, no s'hauria de fer per la situació de sequera que s'està vivint i perquè es formen tolls que tarden a assecar-se. A més, l'aigua esquitxa les portes, fet que les oxida i les omple de «porqueria».

Incivisme perenne

Per a Rovira, però, els problemes no cessen aquí. Critica que hi ha una sèrie de ciutadans que, en lloc de portar les escombraries al punt de recollida, les deixen al bell mig del carrer i que, com que no hi ha vigilància, queden impunes. «Per no anar al contenidor, que s'han de desplaçar 50 metres, ho deixen a la primera cantonada i ja ho recollirà algú», lamenta. Castellví també ho ha detectat i apunta que la brossa «sempre prolifera als mateixos llocs». És per això que proposa el retorn de la policia de barri, d'una patrulla de la Guàrdia Urbana que recorri a peu els carrers i que es conegui la Part Alta per controlar qualsevol irregularitat. «Aquests senyors que llancen la bossa de brossa al lloc que no els correspon, ells ja sabien qui eren i els avisaven», recorda. «S'ha de controlar i vigilar la gent que llança la brossa a les cantonades. Sabem on ho fan, però si no posen cap persona allà, la gent ho va deixant i ja ho plegarà algú altre», afegeix Rovira, que assenyala que s'hauria de passar a recollir la brossa dos cops al dia, sobretot a l'estiu, ja que amb un «no n'hi ha suficient».

Castellví adverteix que la manca de neteja no és l'única qüestió que s'hauria d'abordar al barri, sinó que també denuncia la incipient inseguretat i l'aspecte d'«abandonat» que li transmet el nucli antic. «Que som patrimoni de la humanitat, Déu meu. És lamentable i vergonyós. A vegades em fa vergonya dir que soc de Tarragona», conclou.

tracking