Diari Més

Economia

Unió de Pagesos alerta d'un balanç «molt negatiu» de la collita del cereal d'hivern

El rendiment en cereal de secà ha oscil·lat entre el 40% i el 50% de la mitjana productiva a Tarragona

Imatge d'arxiu de blat ajagut en una finca de Vallverd de Queralt, a la Conca de Barberà.

Unió de Pagesos alerta d'un balanç «molt negatiu» de la collita del cereal d'hivernUnió de Pagesos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) ha alertat aquest dijous d'un balanç «molt negatiu» de la collita d'aquest any del cereal d'hivern, colza i lleguminoses de gra a Catalunya. Segons ha informat el sindicat agrari, excepte la zona de cereals de les comarques de Girona, on la producció s'equipara a la mitjana de producció del període 2018-2020, la resta de territoris tindran «dràstiques» baixades de rendiment a causa de la sequera, les gelades de principis d'abril i els cops de calor del mes de maig.

Concretament, el rendiment en cereal de secà ha oscil·lat entre el 40% i el 50% de la mitjana productiva a Barcelona, Lleida i Tarragona, i en cereal de regadiu les pèrdues han estat del 35% de mitjana en aquests territoris. Així i tot, hi ha variacions específiques a cada territori i l'excepció de les comarques de Girona, el que comporta que a tota Catalunya les pèrdues són d'un 45%.

Així mateix, excepte a la zona de Girona, les colzes i lleguminoses de gra han tingut rendiments d'entre 800 a 1.200 quilos per hectàrea, entre un 50% i un 60% menys d'una campanya normal. Davant d'aquesta situació, UP demana que se sumi el sector del cereal i cultius herbacis al pla de xoc que el departament va articular per les gelades i que s'articulin ajudes directes als agricultors professionals del sector per compensar els danys no coberts per l'assegurança agrària.

D'igual forma, reclamen engegar mesures de l'assegurança agrària perquè es millorin les cobertures que ofereix als agricultors professionals productors de cereals i d'altres herbacis. Finalment, el sindicat també demana suport a aquests agricultors amb l'objectiu de garantir que podran cobrir els costos necessaris per poder començar una nova campanya al setembre, amb la sembra del cereal d'hivern.

tracking