Diari Més

Municipal

El barri del Port recupera les seves festes malgrat la situació econòmica

La presidenta de l'associació de veïns, Mari Carmen Puig, lamenta que la zona continuï «deteriorada», «abandonada» i «amb moltes mancances»

Una cercavila gegantera va ser l'acte de cloenda a les celebracions d'aquest cap de setmana.

El barri del Port recupera les seves festes malgrat la situació econòmicaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni la covid ni els problemes econòmics de l'associació de veïns van poder evitar que, aquest cap de setmana, se celebressin les festes del barri del Port. Dos anys van haver d'esperar els residents abans de tornar a sortir al carrer, retrobar-se, abraçar-se i assistir a la Despertada de la Cucafera. Res els podia frenar ja. «S'han fet unes festes més light, però realment han sortit molt bé. La gent s'ha animat i ha participat molt», detalla la representant veïnal, Mari Carmen Puig, que destaca que la solidaritat dels comerços de la zona i dels ciutadans va ser clau per poder organitzar els actes –es van posar guardioles a diferents punts perquè, qui ho desitgés, pogués fer un donatiu–.

El clímax de les festes va arribar dissabte a la tarda. Feia dos anys que dormia, però després d'una llarga letargia, la Cucafera va despertar. «Crec que ha vingut gent que no tenia res a veure amb el barri i ha estat un ambientàs total», explica Puig. Calcula que més de 600 persones es van concentrar a la plaça Prim per ser testimonis del retorn de la bèstia del món dels somnis.

Anys de reclamacions

Amb tot, les festes van ser un oasi en mig del desert. L'associació de veïns lamenta que econòmicament «no disposa de res», una situació agreujada pel tancament del seu local per l'ensorrament del sostre, fruit d'una fuita d'aigua. Tanmateix, Puig critica que la zona està «deteriorada» i «abandonada». «És un barri amb moltes mancances, molts solars buits, en mal estat, amb molta brutícia i falta d'instal·lacions», comenta. D'altra banda, matisa que el barri és «tranquil, més del que la gent es pensa».

Puig critica que fa anys que els veïns esperen que es duguin a terme tres projectes inclosos en els pressupostos participatius, però que avui dia encara no són una realitat. Són els casos de la pintada de murals al solar del carrer Smith, la instal·lació d'equipament de gimnàstica a la plaça dels Carros –«ens van dir que es farien abans de l'estiu o a l'estiu», afegeix– i l'adaptació d'un lateral d'aquest espai per al trànsit de vianants, una actuació que es complementaria amb la creació de zones de jocs per als infants i la restricció de l'accés als vehicles els dissabtes, coincidint amb el mercat de la Pagesia. «Ara ve l'agost i és inútil parlar amb una paret. Esperarem al setembre. Ens posarem les piles. N'estic convençuda, perquè la gent del barri és de moure's. No veiem perspectives de futur», puntualitza la presidenta de l'AV.

La darrera reclamació dels veïns del Port és la reforma de la seu de l'associació. L'avaria que va provocar la fuita d'aigua ja està esmenada, però el local es troba «en molt mal estat». La portaveu del barri comenta que el projecte de reparació ja «està parlat». Malgrat tot, assegura que, des del consistori, li van comentar que el tema es tractarà de cara al 2023. «L'únic que espero és que sigui abans de les eleccions. Si no, es quedarà en un calaix», reconeix amb resignació.

Puig agraeix que sempre ha tingut «moltíssima facilitat» per parlar amb qualsevol representant del govern de la ciutat, inclòs l'alcalde Ricomà. Amb tot, considera que no s'ha fet «res». «La facilitat de diàleg és molt, molt bona. Pel que fa a les accions, la cosa canvia», conclou.

tracking